Nutrienții reprezintă substanțele necesare organismului uman pentru o dezvoltare normală și menținerea sănătății. Sunt clasificați în macronutrienți (proteine, carbohidrați, lipide) și micronutrienți (vitamine și minerale). În rândurile de mai jos vom aborda importanța micronutrienților pentru sănătate, după ce, săptămâna trecută, am trecut în revistă vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6.
1. Vitamina B12. Ajută sângele să transporte oxigenul și este necesară în sinteza ADN-ului. Vitamina B12 este, de asemenea, esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos. Este utilă în prevenirea anemiei; ajută acidul folic în reglarea formării globulelor roșii și ajută la utilizarea fierului. Semne ale deficienței includ o stare deteriorată a părului și a pielii, iritabilitate, anxietate sau tensiune, energie scăzută, constipație, mușchi sensibili sau dureroși și o piele palidă. Această vitamină se găsește aproape exclusiv în țesuturile animale, astfel că, cele mai mari cantități, se regăsesc în carne, ouă, scoici, rinichi, ficat, macrou, heringi, lapte și produse lactate și fructe de mare.
2. Acidul folic este esențial pentu funcționarea creierului și a nervilor (și dezvoltarea acestora în timpul sarcinii). Este necesar în utilizarea proteinelor pentru formarea celulelor roșii ale sângelui. Semnele deficienței includ anemia, eczemele, buze crăpate, anxietatea sau tensiunea, un apetit și o memorie scăzute, dureri abdominale și depresie. Trioul format din vitaminele B6, B12 și acidul folic controleză un proces din organism numit metilare, care este vital în formarea aproape a tuturor neurotransmițătorilor. Aceste trei vitamine sunt, de asemenea, cheia în controlul nivelurilor unui aminoacid numit homocisteină. Nivelul crescut al homocisteinei a fost pus pe seama unui risc ridicat de probleme cardiovasculare și osteoporoză. Alimentele care conțin cantități semnificative de acid folic sunt carnea de vită, drojdia de bere, orezul, brânza, carnea de pui, curmalele, rădăcinoasele, lintea, ficatul, laptele, ciupercile, carnea de porc, mazărea, somonul, tonul, germenii de grâu.
3. Biotina este, în mod particular, importantă pentru copii în sensul că ajută organismul să folosească grăsimile esențiale pentru menținerea sănătății pielii, părului și nervilor. Semnele deficienței includ o piele uscată, o stare deteriorată a părului, sensibiltate și durere musculară, apetit scăzut sau greață, eczeme sau dermatite. Biotina se găsește în drojida de bere, în gălbenuș, carne, lapte, carnea de pui, pește de apă sărată, boabe de soia și cerealele integrale.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Nutrienții sunt clasificați în macronutrienți (proteine, carbohidrați, lipide) și micronutrienți (vitamine și minerale)”
Citiți principiile noastre de moderare aici!