Pătrunjelul conține de patru ori mai multă vitamina C decât portocala și varza și de două ori mai multă decât năsturelul. Este, de asemenea, bogat și în betacaroten (provitamina A, transformată în organism în vitamina A) și conține vitaminele K,E și B, fier în cantitate considerabilă, potasiu, calciu, fosfor și magneziu.
Este un detoxifiant, depurativ (curăță sângele) și diuretic. Prin urmare, este util în boli ale ficatului, de insuficiență biliară, celulită, reumatism și gută.
Este bogat în compuși antioxidanți (flavonoide, dintre care apigenina, carotenoide, îndeosebi betacaroten și luteină), care protejează organismul împotriva maladiilor asociate cu vârsta, cum sunt cele cardiovasculare. Datorită potasiului conținut contribuie la atenuarea hipertensiunii arteriale. Frecate pe piele, frunzele calmează iritațiile și mâncărimile cauzate de înțepăturile de insecte. Stimulează pofta de mâncare și facilitează digestia. Înlătură mirosul neplăcut al transpirației, neutralizând compușii cu sulf eliberați de anumite alimente, cum ar fi usturoiul.
10g de pătrunjel crud acoperă între 15-20 % din necesarul zilnic de vitamina C. Aceeași cantitate acoperă până la 35 % din doza recomandată de betacaroten (provitamina A).
Pătrunjelul cu frunze crețe și cel cu frunze plate se utilizează ca ierburi aromatice. Consumați frunzele crude în salate sau în alte preparate, tăiate chiar în ultimul moment. Pentru a profita din plin de calitățile sale nu vă limitați la o cantitate mică – două sau tei linguri vă vor oferi o doză bună de nutienți. În caz de reumatism, calculi, tulburări menstruale, probleme de rinchi sau de prostată puteți prerara un decot de pătrunjel folosind 50 g la litrul de apă fiartă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!