Indiferent de culoare, legumele și fructele sunt pline de fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți care previn riscul apariției bolilor, încetinesc procesul de îmbătrânire, întăresc sistemul imunitar.
1. Castravetele. Una dintre legumele cu cel mai mare conținut de apă 95%, este în topul alimentelor recomandate celor care vor să piardă în greutate. Datorită conținutului mare de potasiu și al celui mic de sodiu, castravetele are efect depurativ și stimulează eliminarea renală. Băut pe stomacul gol, sucul de castravete are proprietăți depurative și de stimulare a poftei de mâncare. Este bogat în minerale precum potasiu, fosfor, calciu, magneziu, iar dintre vitamine castravetele conține îndeosebi (și în special în coajă) vitamina K, necesară pentru sinteza proteinelor asociate cu coagularea sângelui și pentru formarea masei osoase;
2. Dovlecelul. Este unul dintre cucurbitaceele cu cel mai mare conținut de potasiu (240mg la 100g), fiind util pentru sănătatea aparatului cardiovascular deoarece acest oligomineral facilitează contracțiile musculare, îndeosebi pe cele ale inimii și are efecte hipotensoare recunoscute. Dovlecelul conține cantități mari de luteină și zeaxantină, două carotenoide antioxidante benefice pentru sănătatea ochilor. 100g de dovlecel acoperă 50% din necesarul zilnic de vitamina C;
3. Zmeura. Este alimentul care conține cel mai mult acid elagic, un antioxidant polifenolic recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și anticancerigene. Este o sursă bună de mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, vitamina C. Este recomandată în caz de patologii reumatismale datorită conținutului mare de acid salicilic, acid malic, acid citric și vitamina C. Fibrele și sâmburașii din zmeură accelerează tranzitul intestinal combătând constipația și aciditatea gastrică. Zmeura conține antocianine, un tip de flavonoid care conferă fructului pigmenți roșii și negri. Antocianinele au proprietăți antioxidante considerabile și neutralizează radicalii liberi din organism, prevenind apariția mai multor maladii: cancere, boli cardiovasculare și alte afecțiuni cronice.
4. Afinele. Conțin multă vitamina C și mult potasiu, dar și provitamina A (betacaroten) și majoritatea vitaminelor din grupul B. Sunt prezente, totodată, fosforul, calciul, magneziul, fierul, zincul, cuprul. Afinele conțin o cantitate record de antioxidanți, contribuind astfel la protecția și la fortificarea celulelor. Antocianidinele conținute întăresc capilarele și elasticitatea pielii, previn accidentele vasculare și cardiace și ameliorează comunicarea interneuronală. Afinele stimulează circulația sangvină la nivelul retinei, ameliorează acuitatea vizuală și vederea nocturnă. Decoctul din frunze de afin are prorprietăți antidiabetice și acționează indirect asupra sistemului endocrin.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„ Indiferent de culoare, legumele și fructele sunt pline de fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți care previn riscul apariției bolilor”
Citiți principiile noastre de moderare aici!