1. Roșia. Bogată în licopen, un pigment carotenoid care este un puternic antioxidant. Un nivel ridicat de licopen în sânge reprezintă un factor de protecție împotriva bolilor cardiovasculare, fiind, totodată, hipocolesterolemiant. De asemenea, reduce riscul de apariție a anumitor cancere, îndeosebi al celor de plămâni, stomac și prostată. Licopenul este mai bine concentrat și asimilat în prezența unor materii grase și atunci când roșia este gătită. Roșia este bogată în vitamina C, betacaroten (transformat în vitamina A în organism), vitaminele B3 și B6, fiind și o sursă bună de potasiu, care favorizează contracțiile musculare, reglează tensiunea arterială și contrabalansează aportul de sodiu, deseori prea mare, din alimentația noastră. Compușii fenolici constituie o altă categorie de compuși antioxidanți din roșie, îndeosebi din pieliță.
2. Ardeiul gras. Ardeiul este leguma cu cel mai mare conținut de vitamina C, după pătrunjel. Conținutul de vitamina C și E, de betacaroten și alte carotenoide îi oferă proprietăți antioxidante considerabile, iar flavonoidele conținute protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Conține, de asemenea, vitaminele B1, B2, B3, B9 (folat), E și K, iar dintre minerale fier, cupru, calciu, potasiu, zinc, mangan și seleniu. Ardeiul gras roșu conține de două ori mai multă vitamina C decât cel verde și cantități mai mari de betacoten și betacriptoxantină, doi precursori ai vitaminei A. Ardeiul gras verde, pe de altă parte, are o acțiune antioxidantă mai intensă datorită conținutului de flavonoide, care scade pe măsura maturizării. Este bine de știut că aceste flavonoide sunt concentrate, în principal, în coaja ardeiului.
3. Coacăza roșie. Principalul atu al coacăzelor roșii este conținutul lor substanțial de vitamina C. Acțiunea acestei vitamine este potențată de cantitatea mare de flavonoide prezentă în coacăzele roșii – o asociere care le conferă o considerabilă capacitate antioxidantă. Conțin numeroase minerale, printre care potasiu, calciu, fosfor, magneziu, dar și fier, mangan, cupru, iod, seleniu. Printre vitaminele conținute sunt A, B și E. Nivelul de fibre, mult mai mare decât al majorității fructelor, face din coacăzele roșii un aliment ideal pentru normalizarea tranzitului intestinal.
4. Pepenele verde. Vitaminele A și C și licopenul, care se găsește îndeosebi în pulpă, sunt prezente în cantități apreciabile. Ele contribuie, în primul rând, la sănătatea pielii și a prostatei. Previn inflamațiile și limitează apariția anumitor celule canceroase. Acești nutrienți revigorează pielea, stimulând producția de colagen și protejează de efectele radicalilor liberi care se formează când pielea este expusă la soare un timp îndelungat. Pepenele verde este unul dintre alimentele cu cel mai mare conținut de citrulină. Acest aminoacid este transformat, în corp, în arginină, unul dintre cei opt aminoacizi esențiali, cu rol important în funcționarea sistemului cardiovascular și a celui imunitar. Pepenii cu pulpa galbenă sau portocalie conțin mai multă citrulină decât cei cu pulpa roșie. Având un index glicemic ridicat, pepenele verde mărește glicemia. Nu este recomandat diabeticilor și, de altfel, trebuie consumat, în general, cu moderație.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Cinci porții de legume și fructe pe zi, de culoare diferită, previn riscul apariției bolilor, încetinesc procesul de îmbătrânire și întăresc sistemul imunitar”
Citiți principiile noastre de moderare aici!