Proprietăți, indicații și întrebuințări
*Dintre mineralele pe care le conține, se remarcă potasiul și calciul, dar și cantități (mai mici) de fier si magneziu;
*Acidul folic pe care îl conține (30-40mg/100g) este un nutrient esențial pentru dezvoltarea sistemului nervos al fătului. De asemenea, el acționează ca antioxidant, a cărui prezență în sânge este necesară pentru funcționarea adecvată a celulelor de apărare (globulele albe sau leucocite);
*Fibra vegetală, sub forma pectinei, este importantă pentru scăderea colesterolului „rău” – LDL colesterol. Pulpa portocalei, inclusiv pielița interioară sau mezocarpul, este bogată în pectină. Fibra este singura componentă a portocalei care nu este prezentă în sucul de portocale;
*Acizii oraganici, în special acidul citric, care potențează activitatea vitaminei C facilitează eliminarea reziduurilor toxice (de exemplu, acidul uric) din organism;
*Pe lângă vitamina C, portocalele conțin carotenoizi, care le dau culoarea specifică (provitamina A), vitamina B1 si vitamina B2;
*Carotenoizii, niște substanțe similare betacarotenului, care se transformă în vitamina A în organism au un efect antioxidant. Dintre cele 20 de carotenoizi care se găsesc în portocală, cei mai importanți sunt beta-criptoxantina, luteina și zeaxantina;
*Substanțele fitochimice sunt substanțe care se găsesc în cantități foarte mici în alimente, dar care joacă un rol foarte important în organism. O categorie de substanțe fitochimice care se găsesc în portocala sunt flavonoizii – glucozide antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene. Au, totodată, un efect pozitiv asupra sistemului circulator. Cele mai cunoscute sunt: rutina, naringina, hesperidina și quercetina. Flavonoizii care se găsesc în portocale, potențați de vitamina C, inhibă acumularea de trombocite, care formează cheaguri de sânge – astfel, portocalele ajută sângele să fie mai fluid și îmbunătățesc circulația, în special în cele două organe care au nevoie de cea mai mare cantitate de sânge: creierul și inima;
*Cei patru antioxidanți care se potențează reciproc: vitamina C, quercetina, provitamina A și acidul folic au un efect antioxidant puternic asupra tuturor celulelor corpului;
*Portocalele ajută la tratarea constipației și a atoniei intestinale prin două mecanisme: stimulează golirea vezicii biliare (efect colagog), care este însoțită apoi de efectul laxativ al bilei în intestin și fibra vegetală moale care stimulează mișcarea peristaltică a intestinului;
*Cu cele 30-40 mg de calciu/100g, portocalele sunt citricele cele mai bogate în acest mineral prețios. În plus, acidul citric din portocale crește absorbția calciului în intestin.
Portocalele sunt citricele cele mai bogate în calciu