Indiferent de culoare, legumele și fructele aduc beneficii organismului, fiind pline de fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți care previn riscul apariției bolilor, încetinesc procesul de îmbătrânire, întăresc sistemul imunitar.
1. Perele oferă o cantitate substanțială de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), vitaminele C și K și minerale – îndeosebi potasiu, fosfor, calciu, magneziu, cupru, fier, zinc. Datorită prezenței acestor minerale, flavonoidelor și acizilor fenolici (aceștia din urmă îndeosebi în coajă), perele elimină acidul uric din organism. Para este, așadar, utilă în caz de reumatism, gută sau artrită. Sucul de pară are un slab efect sedativ și contribuie la atenuarea durerilor inflamatorii. Grație antioxidanților conținuți, perele combat problemele cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, creând un mediu defavorabil acetor boli. În special coaja perelor conține multe fibre, care ameliorează și favoriează activitatea intestinului gros. O pară acoperă, în medie, 20% din necesarul de fibre. Para conține sorbitol, un polialcool cu gust dulce, care favorizează digestia și are o acțiune benefică asupra dinților. La persoanele sensibile, poate provoca, însă balonări, dureri abdominale și diaree.
2. Merele sunt bogate în vitamine (A, B1, B2, B3, B5, C) și minerale (fier, calciu, fosfor). 100g de măr necurățat de coajă are un potențial antioxidant echivalent cu 1,5 g de vitamina C. Acest lucru se datorează flavonoidelor (quercetină, catechină), acizilor fenolici (acid clorogenic) și vitaminei C din conținut. Consumul regulat de mere protejează eficient de efectele radicalilor liberi și diminuează considerabil riscul de cancer de colon. Merele sunt recomandate cardiacilor și hipertensivilor. Pectina (o fibră din măr) reține colesterolul și lipidele, încetinind asimilarea lor și împiedicând colesterolul „rău” – LDL colesterol, să blocheze arterele. Datorită acțiunii antioxidante, quercetina previne la rândul ei ateroscleroza și riscurile de tromboză.
3. Strugurii conțin o gamă foarte variată de minerale (sulf, calciu, fosfor, zinc, fier, mangan, magneziu) și vitamine (A, B1, B2, B3, B6 și C). Resveratrolul, prezent în cantitate apreciabilă numai în strugurii negri, inhibă proliferarea celulelor canceroase, favorizează colesterolul bun – HDL colesterol, împiedică agregarea plachetară. Pentru a profita de conținutul de resveratrol, trebuie mestecată coaja boabelor. Quercetina conținută de struguri este benefică pentru reglarea nivelului de colesterol și, deci, pentru sănătatea inimii și a arterelor. Strugurii conțin, de asemenea, antocianine, concentrate în coaja strugurilor negri.
4. Prunele proaspete, dar si cele uscate, deopotrivă, sunt bogate în minerale și oligoelemente, conținând fosfor, calciu, potasiu, magneziu, mangan, cupru, zinc, dar si vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C și K). Sucul de prune este o sursă bună de fier, fiind recomandat în special vegetarienilor. Prunele, indiferent de soi, sunt surse de fibre și de sorbitol (un polialcool înrudit cu glucoza), indicate pentru intestin. Au un efect laxativ ușor, cura de prune de o zi sau două fiind indicată celor care suferă de constipație cronică. Prunele au o mare capacitate antioxidantă, însă cele uscate sunt de două sau de trei ori mai eficiente în aceste sens, deoarece în cursul deshidratării de formează noi compuși.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Indiferent de culoare, legumele și fructele aduc beneficii organismului, previn riscul apariției bolilor, încetinesc procesul de îmbătrânire, întăresc sistemul imunitar”
Citiți principiile noastre de moderare aici!