Dermatita poate fi non-alergică sau alergică, însă cea mai întâlnită este cea alergică (70-80% dintre cazuri) și este declanșată de mai mulți factori, cum sunt cei alimentari, aeroalergeni si substanțele iritante.
Recomandări nutriționale
• Fără gluten. Încercați, timp de șase sapătămâni, o dietă lipsită de gluten, apoi introduceți câte un aliment cu gluten o dată și vedeți dacă se schimbă situația. Dieta fără gluten este, adesea, eficientă terapeutic pentru controlul dermatitelor;
• Nu consumați alimente care conțin ouă crude, bogate în avidină, o proteină care se combină cu biotina și împiedică asimilarea acesteia. Biotina este necesară pentru afecțiuni ale pielii și scalpului;
• Evitați alimentele care pot declanșa episoadele de dermatită, precum căpșunele, ciocolata, ouăle, făina albă, alimentele prăjite și procesate, arahidele, grâul, soia, roșiile, citricele, lactatele;
• Adăugați în dietă orez brun și mei;
• Păstrați colonul curat. Folosiți zilnic suplimente cu fibre, cum ar fi semințele de in și coajă de psyllium. Luați întotdeauna suplimentele cu fibre separat de alte suplimente sau medicamente;
• Coenzima Q10 ajută la eliminarea toxinelor din corp, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește starea fizică și procesele mentale, în general;
• Acizii grași esențiali din uleiul de semințe de in, uleiul de primulă sau de somon, ajută la lubrifierea pielii. Acizi grași Omega 3 (regăsiți în macrou, somon) susțin sănătatea pielii, ajută la calmarea mâncărimii, reduc inflamațiile și stimulează răspunsul sistemului imunitar și procesul natural de hidratare;
• Consumați alimente care combat inflamația, precum peștele gras, alimente bogate în probiotice (iaurt, kefir, murături), alimente bogate în flavonoizi (fructe și legume colorate).
„Dermatita alergică este declanșată de mai mulți factori, cum sunt cei alimentari, aeroalergeni și substanțele iritante”
Citiți principiile noastre de moderare aici!