O schimbare, indiferent cât de mică, în alimentația zilnică, poate transforma felul în care înțelegem starea de bine. Hrana are un impact major asupra stării emoționale, mentale și fizice. Fără a oferi un „combustibil” adecvat și de calitate, adică nutrienți de calitate, nu ne putem bucura de un nivel maxim posibil de sănătate. Când ne propunem să slăbim abordăm, de regulă, două variante: urmăm un regim pe o anumită perioadă de timp, consumând doar alimente cu conținut caloric scăzut și, încercăm să slăbim foarte mult într-o perioadă scurtă de timp. Însă, uităm că „dieta” în limba greacă înseamnă „stil de viață” și nu perioadă de timp, iar, dacă vreme de câțiva ani, am acumulat în greutate, atunci ne va lua timp pentru a slăbi. Fiecare schimbare pe care o facem zi de zi trebuie să fie pentru toată viața. Altfel, vom reveni la ceea ce suntem acum: într-o permanentă slăbire și într-o relație defectuoasă cu mâncarea. Funcționăm, de cele mai multe ori, pe principiul „totul sau nimic”. Ne dorim rezultate peste noapte, uitând că schimbările trebuie făcute pentru toată viața. Important este să dezvoltăm autocontrolul, să mâncăm echilibrat, diversificat și cu un aport caloric în funcție de necesitățile fiecăruia în parte. Schimbările care se produc rapid și pe care nu ni le însușim ca parte integrantă a stilului nostru de viață, vor avea aceeași durată scurtă de viață.
Rezoluțiile pentru Noul An ar fi bine să fie realiste, flexibile și sustenabile:
1. Un obiectiv realist și sănătos este acela de a pierde un kilogram, un kilogram și jumătate pe săptămână;
2. Dacă este necesar să pierdeți mai multe kilograme nu vă fixați un obiectiv distanțat (15 kilograme în trei luni), ci căutați să îl împărțiți în obiective pe termen scurt (5 kg pe lună);
3. Personalizați-vă obiectivele ținând cont de situația voastră specifică. Nu vă comparați cu alții (metabolismul fiecăruia dintre noi este unic și răspunde diferit la un regim alimentar) și încercați să vă concentrați pe necesitățile proprii;
4. Pregătiți-vă să pierdeți câteva bătălii dacă vreți să câștigați războiul. Niciun proces de schimbare a stilului de viață nu este liniar și este normal să vă loviți de obstacole care, uneori, vă încetinesc realizarea scopului propus. Cheia succesului nu constă în perfecțiune, ci în perseverență;
5. Când faceți măsurătorile săptămânale încercați să notați starea generală și cea psihologică. Acest lucru va face ca întregul program să fie un parcurs care va transforma raportul vostru cu mâncarea, dar și cu propria persoană;
6. Țineți un jurnal alimentar (cel mai bun instrument de monitorizare), verificați și notați rezultatele obținute. Evaluarea progreselor vă va ajuta în momentele dificile (când puteți deveni vulnerabili și vă puteți expune erorilor alimentare) pentru a regăsi confirmarea că sunteți pe calea cea bună;
7. Dorința de a pierde în greutate trebuie să împace un demers dietetic cu unul comportamental. Pentru a slăbi în mod durabil este necesar să modificăm conținutul farfuriei și să încercăm să înțelegem comportamentele alimentare, ce le provoacă și ce le întreține, pentru a putea proceda „altfel”.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Important este să dezvoltăm autocontrolul, să mâncăm echilibrat, diversificat și cu un aport caloric în funcție de necesitățile fiecăruia în parte”
Citiți principiile noastre de moderare aici!