*Prunele. Prunele proaspete și uscate, deopotrivă, sunt bogate în minerale si oligominerale, conținând potasiu, fosfor, calciu, magneziu, mangan, fier, zinc. Sunt, de asemenea, bogate în vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, C și K. Sucul de prune este o bună sursă de fier, fiind recomandat îndeosebi veganilor. Prunele, indiferent de soi, sunt excelente surse de fibre si de sorbitol (un polialcool înrudit cu glucoza), indicate pentru intestin. Au un efect laxativ ușor. Cura de prune de o zi sau două este indicată celor care suferă de constipație cronică. Prunele proaspete și cele uscate sunt alcalinizante, foarte hrănitoare și energetice, stimulând sistemul nervos. Potasiul le oferă efecte diuretice și detoxifiante. Sunt utile, deci, în caz de reumatism și artrită. Prunele au o mare capacitate amtioxidantă – cele uscate sunt de două sau trei ori mai eficiente în acest sens, deoarece, în cursul deshidratării, se formează noi compuși. Această capacitate o depășește pe cea a altor fructe uscate. Prunele uscate sunt foarte bogate în acizi clorogenici, polifenoli puternic antioxidanți.
*Perele. Oferă o cantiatate subtanțială de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), vitaminele C și K și minerale (îndeosebi potasiu, fosfor, calciu, magneziu, cupru, fier, zinc). Datorită prezenței acestor minerale, flavonoidelor și acizilor fenolici (aceștia din urmă îndeosebi în coajă), dar și în pulpă, în cantitate mai mică, perele elimină acidul uric din organism. Para este, așadar, prețioasă în caz de reumatism, gută sau artrită. Sucul de pară are un slab efect sedativ și contribuie la atenuarea durerilor inflamatorii. Perele, și în special coaja lor, conțin multe fibre care amelioarează și favorizează activitatea intestinului gros. Este cunoscut, de asemenea rolul fibrelor sănătoase în prevenirea bolilor cardiovasculare, prin eliminarea colesterolului „rău” din organism.
*Smochinele. Smochinele, mai ales cele uscate, au un conținut substanțial de minerale. Sunt veritabile campioane în privința potasiului și a calciului, dar conțin și magneziu, fier, mangan, zinc. Foarte nutritive și tonice, smochinele atenuează astenia fizică și pe cea nervoasă, fiind deci recomandate sportivilor. Concentrația de elemente nutritive este mai mare la smochinele deshidratate. Smochina are un efect de echilibrare a organismului, conținând vitaminele A, B1, B2, B3 și C, iar majoritatea antioxidanților sunt concentrați în pielița fructului. Smochina drenează căile respiratorii și intestinele și este utilă în caz de inflamații pulmonare, de astm și de dureri în gât. Efectul laxativ al smochinelor se datorează în primul rând mucinei (o proteină) și fibrelor conținute. Fibrele protejează împotriva unui număr mare de afecțiuni intestinale și cardiovasculare. Smochina conține 70% fibre insolubile (care produc efectul laxativ și emolient) și numai 30% fibre solubile (capabile să fixeze apa, contribuind la scăderea colesterolului și la reglarea glicemiei).
*Strugurii. Conțin o gamă variată de minerale (sulf, calciu, fosfor, fier, zinc, cupru, potasiu, magneziu, mangan) și de vitamine (A, B1, B2, B3, B6 și C). Conținutul substanțial de potasiu contribuie la scăderea nivelul de colesterol și a tensiunii arteriale. Resveratrolul, prezent în cantitate apreciabilă numai în strugurii negrii, inhibă proliferarea celulelor canceroase, împiedică agregarea plachetară, favorizează colesterolul „bun”, este neuroprotector. Quercetina este benefică pentru reglarea nivelului de colesterol și, deci, pentru sănătatea inimii și a arterelor. Strugurii conțin, de asemenea, antocianine, concentrate în coaja strugurilor negri și acid pelagic, util în prevenirrea cancerelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!