1. Nuca. Este, alături de alte fructe oleaginoase, una dintre cele mai concentrate surse alimentare de nutrienți pe care natura ni le-a oferit. Grăsimile conținute sunt formate, în principal, din acizi grași nesturați, preponderenți fiind cei polinesaturați si lecitina. Printre acizii grași nesaturați se remarcă acidul linoleic, care scade nivelul colesterolului și este important în formarea țesutului nervos și în producerea de anticorpi și acidul linolenic, un acid gras din grupa Omega-3, identic cu cel care se găsește în carnea de pește. El reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge, previne formarea de cheaguri în vasele sangvine și oprește procesele inflamatorii. Nucile sunt un aliment excelent pentru persoanele care suferă de boală coronariană din trei motive: datorită bogației de acizi grași -aceștia constituind principala sursă de energie pentru celulele inimii, spre deosebire de alte celule, printre care neuronii, care folosesc glucoza drept combustibil de bază; datorită conținutului de vitamina B1, care contribuie la funcționarea adecvată a mușchilor, inclusiv a inimii și prin faptul ca nucile inhibă acumularea obstructivă de colesterol în pereții arteriali prin reducerea nivelului de colesterol din sânge.
2. Broccoli. Dintre toate verzele care aparțin familiei Cruciferae, broccoli iese în evidență ca fiind printre cele mai bogate în proteine, calciu, provitamina A (betacaroten), vitamina C. Conține elemente fitochimice sulfurate anticancerigene, ca toate cruciferele. Datorită conținului caloric scăzut, lipsei de grăsimi și, mai presus de toate, echilibrului optim între sodiu și potasiu, broccoli este un aliment foarte adecvat pentru persoanele care suferă de insuficiență cardiacă. Favorizează eliminarea de lichid reținut în țesuturi (edem), funcționând ca decongestionant pentru sistemul circulator și pentru inimă.
3. Macadamia. Semințele fructului de macadamia, cunoscute sub numele de nuci de macadamia, conțin până la 73,7 % grăsimi. Uleiul extras din nucile de macadamia este asemănător din punctul de vedere al compoziției cu cel de măsline. Este format din 58% acizi grași mononesaturați și nu conține deloc acizi grași trans – cu efect negativ asupra inimii. Nucile de macadamia sunt o rsusă bună de calciu, fosfor, fier, vitaminele B1 și B2 și niacină ele oferind, de asemenea, flavonoizi polifenolici antioxidanți, care previn aterosleroza. Nucile de macadamia și uleiul extras din ele sunt alimente prietenoase cu inima, datorită caracteristicilor grăsimilor conținute, care scad colesterolul și îmbunătățesc circulația sangvină prin arterele coronariane.
4. Banana. Este fructul ideal pentru persoanele care suferă de boli coronariene sau dereglări ale sistemului circulator datorită compoziției excepționale. Cu 396 mg de potasiu la suta de grame de porție comestibilă, bananele au un conținut ridicat de potasiu. O dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu previne hipertensiunea arterială, aritmia sau atacul cerebral. Banana conține cantități semnificative de vitamine din grupul B, necesare pentru producerea de energie în mușchiul inimii, precum și magneziu, care inhibă procesul aterosclerozei și previne atacul de de cord. Ambele tipuri de fibră vegetală, solubilă și insolubilă, sunt prezente în cantități semnificative (2,4 g/100 g), ajutând la scăderea colesterolului.
5. Mazărea. Conține 244 mg de potasiu la suta de grame, mineralul fiind esențial pentru sănătatea cardiacă. Este o sursă bună de fier, zinc, folați și fibră. Conține, de asemenea, cantități însemnate de provitamina A (betacaroten), vitamina E și magneziu. Este un aliment sănătos pentru inimă deoarece nu conține grăsimi sau sodiu – care afectează sănătatea coronariană daca sunt consumate în exces.
6. Strugurele. Pe lângă zaharuri, minerale, fibre și vitamine din complexul B, strugurii se remarcă prin substanțe nenutritive – adică substanțe chimice care nu se încadrează în niciuna din grupele clasice de nutrienți, dar care îndeplinesc nenumărate funcții în organism. Aceste substanțe mai sunt cunoscute sub numele de substanțe fitochimice. Acizii organici care conferă strugurilor o ușoară aromă acrișoară facilitează eliminarea deșeurilor metabolice prin urină; flavonoizii acționează ca niște antioxidanți puternici, ce împiedică oxidarea colesterolului care cauzează ateroscleroza; resveratrolul care împiedică progresul aterosclerozei; antocianidine – pigmenți vegetali prezenți în coaja strugurilor albi și, în special, a celor negri. Sunt antioxidanți puternici, capabili sa prevină boala coronariană. Strugurii sunt bogați în potasiu și conțin, de asemenea, calciu și magneziu, minerale implicate în contracțiile cardiace.
Nucile sunt un aliment excelent pentru persoanele care suferă de boală coronariană
Citiți principiile noastre de moderare aici!