Prunele. Prunele poaspete și uscate deopotrivă sunt bogate în minerale si oligominerale, conținând potasiu, fosfor, calciu, magneziu, mangan, fier, zinc. Conțin, de asemenea, vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, C și K. Sucul de prune este o bună sursă de fier, fiind recomandat îndeosebi veganilor. Prunele, indiferent de soi, sunt excelente surse de fibre si de sorbitol (un polialcool înrudit cu glucoza), indicate pentru intestin. Spre deosebire de fibra vegetală insolubilă, cum ar fi tărâța, fibra solubilă din prune calmează și protejează pereții intestinali. Această fibra din prunele uscate reduce nivelul colesterolului „rău” – LDL colesterol. Prunele au un efect laxativ ușor, cura de prune de o zi sau două fiind indicată celor care suferă de constipație cronică. Potasiul conținut le oferă efecte diuretice și detoxifiante, fiind, așadar, utile, deci, în caz de reumatism și artrită.
Perele. Oferă o cantiatate subtanțială de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), vitaminele C și K și minerale (îndeosebi potasiu, fosfor, calciu, magneziu, cupru, fier, zinc). Datorită prezenței acestor minerale, flavonoidelor și acizilor fenolici (aceștia din urmă îndeosebi în coajă), dar și în pulpă, în cantitate mai mică, perele elimină acidul uric din organism. Para este, așadar, prețioasă în caz de reumatism, gută sau artrită. Capacitatea perelor de a scădea tensiunea arterială a fost atribuită efectului diuretic – para nu conține sodiu (mineral care tinde să rețină apa în organism, crescând, astfel, presiunea sangvină și este bogată în potasiu, mineral cu efect opus celui al sodiului. Para stimulează funcția renală, fiind astfel un fruct recomandat în cazuri de insuficiență renală cauzată de nefrită sau nefroză.
Smochinele. Foarte nutritive și tonice, smochinele atenuează astenia fizică și pe cea nervoasă, fiind deci recomandate sportivilor. Concentrația de elemente nutritive este mai mare la smochinele deshidratate. Smochina are un efect de echilibrare a organismului, conținând vitaminele A, B1, B2, B3 și C, iar majoritatea antioxidanților sunt concentrați în pielița fructului. Smochina drenează căile respiratorii și intestinele și este utilă în caz de inflamații pulmonare, de astm și de dureri în gât. Smochinele au o acțiune expectorantă care luptă împotriva infecțiilor. Ele potolesc tusea, facilitează expectorația și calmează tractul respirator. Consumul lor este recomandat în caz de bronșită cronică și infecții respiratorii acute, cauzate de răceli sau gripă. Efectul laxativ al smochinelor se datorează în primul rând mucinei (o proteină) și fibrelor conținute. În caz de peristaltism lent, smochinele sunt deosebit de folositoare. Calmează tractul digestiv și stimulează peristaltismul în intestin, mișcând, astfel, materiile fecale. Fibrele protejează împotriva unui număr mare de afecțiuni intestinale și cardiovasculare. Smochina conține 70% fibre insolubile (care produc efectul laxativ și emolient) și numai 30% fibre solubile (capabile să fixeze apa, contribuind la scăderea colesterolului și la reglarea glicemiei).
Smochinele atenuează astenia fizică și pe cea nervoasă, fiind deci recomandate sportivilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!