Varza face parte din familia cruciferelor, alături de conopidă, broccoli, salată verde, varza kale, gulie, muștar sălbatic – toate bogate în fitochimicale precum, carotenoide, polifenoli, isotiocianați și indoli -considerați luptători cu cancerul, deoarece declanșează apoptoza, un proces similar cu sinuciderea celulelor, în care celulele se autodistrug.
Pe lângă proprietățile anticancerigene, această legumă are numeroase proprietăți alimentare, medicinale și terapeutice, așa cum vom vedea în rândurile următoare.
Proprietăți și beneficii
*Proteine. Cantitatea de proteine variază de la 3,38% la varza de Bruxelles și 1,39% la varza roșie – proteinele (la fel ca și în cazul altor vegetale) – fiind incomplete.
*Grăsimile – sunt aproape inexistente, doar varza de Bruxelles ajungând la 0,3%.
*Carbohidrați – majoritatea soiurilor de varză conțin între 3-5%.
*Vitamine – varza are un conținut deosebit de betacaroten (provitamina A) și vitamina C, de asemenea un conținut semnificativ de vitamine din grupul B, vitamina E și vitamina K.
*Minerale și macroelemente – în general, toate soiurile de varză au un conținut ridicat de potasiu și un conținut foarte scăzut de sodiu, motiv pentru care sunt foarte indicate în hipertensiune sau retenție de lichide. De asemenea, varza conține calciu, fosfor, magneziu, calciu și fier, dar și sulf.
*Fibre vegetale. Varza este bogată în celuloză, de aceea are efect laxativ, motiv pentru care ajută la reglarea tranzitului. Unele persoane predispuse la formarea de gaze intestinale pot avea probleme cu flatulența după consumul de varză.
*În privința substanțelor fitochimice din varză, efectul cel mai important este cel anticancerigen. Totuși, substanțele conținute pot preveni sau trata ulcerul gastroduodenal sau alte afecțiuni ale stomacului. Câteva lingurițe de suc de varză luate pe stomacul gol cu cinci-zece minute înainte de masă sunt suficiente pentru a ameliora inflamația mucoasei stomacale, iar sucul de varză are efect vindecător asupra ulcerelor gastrice sau duodenale.
*Substanțele sulfurate din varză acționează ca un antibiotic, ajutând la echilibrarea florei bacteriene din intestin.
*Calciul din varză este foarte ușor de absorbit, făcând din varză un aliment util în osteoporoză sau orice situație în care este necesară creșterea nivelului de calciu.
*Deoarece conține puțini carbohidrați și este bogată în vitamine și minerale, varza este foarte bine tolerată de către persoanele diabetice.
*Are un ușor efect diuretic și este adecvată pentru cei care suferă de afecțiuni coronariene și ateroscleroză. Conținutul de vitamine antioxidante (A, C și E) al verzei contribuie la regenerarea pereților arteriali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!