Sistemul imunitar este format din organe, celule, țesuturi și proteine. Împreună, acestea desfășoară procese care luptă împotriva agenților patogeni, cum sunt virusurile, bacteriile și corpurile străine ce provoacă infecții sau boli. Când sistemul imunitar intră în contact cu un agent patogen, acesta declanșează un răspuns imun. O dietă sănătoasă și echilibrată joacă un rol vital pentru un sistem imunitar puternic. Încorporarea unor alimente specifice în dietă poate întări răspunsul imun al unei persoane. Pentru întărirea sistemului imunitar, încercați să includeți următoarele alimente pe lista de cumpărături:
1. Afinele. Conțin un tip de flavonoid numit antocianină, care are proprietăți antioxidante ce poate ajuta la creșterea sistemului imunitar al unei persoane. Studiile au remarcat faptul că flavonoidele joacă un rol esențial în sistemul imunitar de apărare al tractului respirator. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat alimente bogate în flavonoide erau mai puțin susceptibile de a avea o infecție a tractului respirator superior sau o răceală obișnuită decât cele care nu le-au consumat.
2. Curcuma. Este un condiment galben, folosit la gătit, prezent, însă, și în unele medicamente naturiste. Consumul de curcumă poate îmbunătăți răspunsul imun al unei persoane, iar acest lucru se datorează calităților curcuminei, un compus din turmeric. Curcumina are efecte antioxidante și antiinflamatoare.
3. Broccoli. Este o altă sursă de vitamina C, care conține antioxidanți puternici, precum sulforafanul. Din aceste motive, este o alegere bună să îl consumăm regulat pentru a sprijini sănătatea sistemului imunitar.
4. Cartofii dulci. Sunt bogați în betacaroten, un tip de antioxidant care conferă cartofilor culoarea portocalie, beta-carotenul fiind precursorul vitaminei A. Ajută la menținerea sănătății pielii și poate oferi chiar o anumită protecție împotriva deteriorării pielii cauzate de razele ultraviolete (UV).
5. Spanacul. Stimulează sistemul imunitar deoarece conține numeroși nutrienți esențiali și antioxidanți, printe care flavonoidele, carotenoizii, vitamina C, vitamina E. Vitaminele C și E acționează sinergic și pot ajuta la susținerea sistemului imunitar . Cercetările indică, de asemenea, că flavonoidele pot ajuta la prevenirea răcelii comune la persoanele sănătoase.
5. Semințele de floarea-soarelui. Sunt o sursă bogată de zinc și vitamina E, un antioxidant care îmbunătățește funcția imunitară, luptând împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele.
6. Migdalele. Sunt o altă sursă excelentă de vitamina E. De asemenea, conțin mangan, magneziu și fibre. O mână mică sau un sfert de cană de migdale reprezintă o gustare sănătoasă care poate aduce beneficii sistemului imunitar.
7. Citricele. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, o vitamină la care mulți oameni apelează când simt că dezvoltă o răceală. Vitamina C poate reduce durata simptomelor comune de răceală și poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar uman.
8. Usturoiul. Acționează ca un antibiotic natural , având proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Este o sursă bună de vitamina C, mangan și seleniu – toate stimulente ale sistemului imunitar.
9. Ghimbirul. Pe lângă reducerea manifestărilor de gripă și răceală, ajută sistemul imunitar, fiind un aliat al organismulului în lupta împotriva agenților patogeni. De asemenea, datorită unui compus – gingerolul – ajută la diminuarea riscului de infecții, fiind util și în probeleme respiratorii, acționând ca un expectorant natural.
Citat: O dietă sănătoasă și echilibrată joacă un rol vital pentru un sistem imunitar puternic
Citiți principiile noastre de moderare aici!