Alimentele funcționale sunt produse ce conțin diverși compuși biologic activi și care, consumate în cadrul unei diete echilibrate, au un aport substanțial la menținerea stării de sănătate. Atunci când consumăm diverse alimente, primul și principalul nostru scop este de a obține nutrienți pentru organismul nostru și de a ne satisface nevoile metabolice. Cu toate acestea, unele grupuri de alimente, pe lângă proprietățile lor nutritive, prezintă și alte proprietăți suplimentare pentru sănătate. Aceste tipuri de alimente sunt numite alimente funcționale și pot fi definite ca orice aliment care are un impact pozitiv asupra sănătății, performanței fizice sau stării sufletești a individului, pe lângă valoarea nutritivă a acestuia.
1. Fructele goji. Fructul cu cea mai mare concentrație de antioxidanți (primul loc pe scara ORAC – standardul american care arată capacitatea diverselor fructe și legume de a elimina radicalii liberi din organism – cu 59000 de unități). Întăresc sistemul imunitar, au efecte benefice în bolile autoimune, scad tensiunea arterială și nivelul colesterolului, susțin funcțiile renale și hepatice;
2. Broccoli. Bogat în vitamine (mai ales vitamina C) și antioxidanți, scade colesterolul, protejează împotriva unor tipuri de cancer;
3. Avocado. Conține grăsimi mononesaturate benefice pentru inimă, fibre care ajută la stabilizarea glicemiei, vitaminele K, E, C, B și potasiu;
4. Coacăzele. Bogate în vitaminele C și K, fibre, mangan și antioxidantul antocianină – reduc riscul de boli cardiovasculare și îmbunătățesc funcțiile mentale;
5. Migdalele. Conțin grăsimi nesaturate bune pentru sistemul cardiovascular, sunt bogate în fibre, antioxidanți, în vitaminele B și E, în minerale;
6. Fructele de acai. Bogate în antioxidanți, având proprietăți anticancerigene și antiinflamatoare;
7. Sfecla roșie. Scade tensiunea arterială, protejează împotriva unor forme de cancer, previne demența;
8. Quinoa. O pseudo-cereală care este o sursă „completă” de proteine, conține toți aminoacizii esențiali și nu are gluten (indicată în boala celiacă);
9. Semințele de in. Principala sursă vegetală de grăsimi Omega 3, sursă de fibre solubile;
10. Semințele de chia. Ajută la scăderea în greutate, sunt bogate în fibre solubile și proteine, dar și în grăsimi Omega 3;
11. Nucile. Au cea mai mare acțiune antioxidantă dintre fructele cu coajă tare. Conțin acid elagic care protejează celulele sănătoase de acțiunea distructivă a radicalilor liberi, iar datorită grăsimilor sănătoase au un rol protector cardiac;
12. Zmeura. Antioxidanții din fructele care aparțin familiei Rubus (din care fac parte zmeura și murele) pot inhiba proliferarea celulelor canceroase și combat formarea colesterolului „rău” (LDL), factor de risc cardiovascular.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
CITAT: „ Alimentele funcționale, consumate în cadrul unei diete echilibrate, au un aport important la menținerea stării de sănătate”
Citiți principiile noastre de moderare aici!