Obezitatea infantilă reprezintă una dintre cele mai alarmante probleme de sănătate publică ale secolului XXI. În România, 1 din 4 copii are probleme de greutate și 1 din 10 suferă de obezitate, iar numărul lor este într-o continuă creștere. Țara noastră ocupă locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. Alimentația defectuoasă, alimentele bogate în zahăr și grăsimi, excesul caloric, mesele neregulate și absența exercițiului fizic – toate determină surplusul caloric. Dieta este definitorie mai ales în cazul consumului de alimente cu conținut caloric ridicat, precum dulciurile, grăsimile, fast-food-ul, snacks-urile, sucurile și băuturile carbogazoase îndulcite. Un copil obez are mari sanșe să devină un adult cu probleme de greutate, așa că prevenția reprezintă și aici cea mai bună soluție. Supraponderabilitatea și obezitatea din perioada copilăriei sunt un precursor al problemelor de sănătate în perioada de adult. Obezitatea la copii este asociată cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, scăderea imunității, probleme legate de asimilarea calciului, anemia.
Pentru o nutriție optimă a copilului și pentru că prevenția obezității infantile este, în exclusivitate, responsabilitatea părinților, încercați să:
1. Alegeți alimente integrale – cereale integrale, linte, fasole, nuci, semințe, fructe și legume proaspete. Să nu lipsească cel puțin trei sau mai multe porții de fructe și legume în fiecare zi;
2. Evitați produsele prăjite și procesate în exces și produsele coapte cu termen de valabilitate mare;
3. Evitați zahărul și produsele care conțin zahăr, inclusiv pe cele care se termină în „oză” ca sucroza, dextroza și maltoza. Zahărul se regăsește și în șunca cumpărată din comerț, în pâine, iaurturi cu fructe, bături carbogazoase, dulciuri;
4. Combinați produsele proteice cu cele care conțin carbohidrați prin consumul de cereale și fructe cu nuci sau semințe. Deoarece fibrele sunt importante pentru încetinirea absorbției zahărului, asigurați-vă că prin fructe și legume copilul dumneavoastră le primește;
5. Fiți atenți la sucurile de fructe procesate, cu termen de valabilitate prelungit. Preferați sucurile făcute în casă, cu tot cu pulpă. Faceți din apă băutura de referință;
6. Asigurați-vă că doarme suficient, minimum opt ore, în fiecare noapte. Oboseala, determinată de lipsa somnului, induce starea de foame. Organismul, privat de numărul necesar de ore pentru a-și reîncărca bateriile, produce mai multă grelină, hormonul responsabil cu pofta de mâncare;
7. Dietele hipocalorice nu sunt indicate copiilor. Nu vă înfometați copilul, ci învățați-l să aibă trei mese pe zi și gustări sanătoase, fără dulciuri, sucuri sau mâncare fast-food. Puterea exemplului este foarte importantă, astfel încât fiți dumneavoastră un exemplu pentru el;
8. O masă echilibrată înseamnă prezența tuturor celor trei grupe de substanțe nutritive (proteine, lipide, carbohidrați), alături de vitamine, minerale și apă. 25% din farfurie ar fi indicat să conțină alimente proteice, 25% – alimente bogate în carbohidrați și cealaltă jumătate să fie reprezentată de legume;
9. Eliminați ronțăiala dintre mese. Ronțăiala, adică ciuguleala continuă de alimente concentrate precum dulciurile, snaks-urile, produsele de patiserie. Gustarea dintre mese este dictată de foame, pe când ronțăiala înseamnă plictiseală sau plăcerea de a consuma un anumit aliment.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
CITAT: „ Supraponderabilitatea și obezitatea din perioada copilăriei sunt un precursor al problemelor de sănătate în perioada de adult”
Citiți principiile noastre de moderare aici!