Acizi grași care trebuie evitați sau reduși:
1. Acizii grași saturați, pe care îi întâlnim în produsele de patiserie, în grăsimile animale în general, în mezeluri, în uleiul de palmier, în uleiul de arahide, în produsele lactate, în unt.
2. Acizii grași „trans”. Aceștia sunt prezenți în biscuiții din comerț, produsele de patiserie, gogoșile, în margarină, în alimentele prăjite în general. Feriți-vă de uleiurile și grăsimile hidrogenate. Ele sunt folosite în industria agroalimentară, deoarece permit o mai bună conservare a produselor de patiserie.
Acizi grași care trebuie privilegiați:
1. Acizii grași mononesaturați, care se găsesc în principal în uleiurile vegetale presate la rece.
2. Acizii grași polinesaturați, pe care îi întâlnim în uleiurile presate la rece și în peștele gras din mările reci. Din această familie fac parte acizii Omega 3 și Omega 6. În funcție de sursă, acizii grași Omega 3 îi regăsim în: produsele vegetale (semințele și uleiul de in, uleiul de cânepă, uleiul de nuci, uleiul de rapiță) și în produsele de origine animală (macrou, somon, hering, ton). Despre acizii grași Omega 3 numai de bine: fluidizează sângele, reglează tensiunea arterială, conferă elasticitate venelor și arterelor, reduc trigliceridele din sânge, îmbunătățesc performanța creierului.
Pentru aportul de Omega 6 trebuie să consumăm ulei din sâmburi de struguri, de floarea-soarelui, de nuci, de rapiță. Omega 6 se regăsește, în exces, în dieta multor oameni din societatea actuală, bolile cardiovasculare putând proveni și de la un consum excesiv de Omega 6 și o carență de Omega 3.
Acidul gras Omega 9 este un acid mononesaturat, care poate fi sintetizat de către organism, regăsindu-l în uleiul de măsline, de rapiță şi în avocado
„Pentru aportul de Omega 6 consumaţi ulei din sâmburi de struguri, floarea-soarelui, nuci şi de rapiță”
Citiți principiile noastre de moderare aici!