Mai mult decât în oricare perioadă a anului, alimentația noastră zilnică ar trebui să includă mai multe legume și fructe. Știm că este indicat să consumăm fructe și legume de sezon, iar acum natura este generoasă cu noi. Recomandarea zilnică este consumul de 5 porții de legume și fructe pe zi, și de culoare diferită, culoarea fiind cartea de vizită, un indicator care clasifică fructele și legumele în funcție de beneficiile aduse. Indiferent de culoare, legumele și fructele sunt pline de fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți care previn riscul apariției bolilor, încetinesc procesul de îmbătrânire, întăresc sistemul imunitar. În rândurile de mai jos vom trece în revistă beneficiile a câtorva legume de sezon:
1.Vânăta – are foarte puține calorii, fiind inclusă în regimurile de slăbit și în dietele de purificare a organismului. Are un conținut mare de potasiu (260mg la 100g) și puțin sodiu, dar și magneziu, zinc, mangan, cupru și vitaminele B1, B6, C și E. Bogată în fibre, oferă o stare de sațietate îndelungată, iar fibrele solubile intensifică activitatea bacteriilor benefice din intestinul gros, stimulându-i contracțiile și accelerând, astfel, tranzitul reziduurilor alimentare și evacuarea scaunelor;
2. Castravetele este una dintre legumele cu cel mai mare conținut de apă 95%, fiind în topul alimentelor recomandate celor care vor să slăbească. Datorită conținutului mare de potasiu și mic de sodiu, castravetele are efect depurativ și stimulează eliminarea renală. Băut pe stomacul gol, sucul de castravete are proprietăți depurative și de stimulare a poftei de mâncare. Este bogat în minerale precum potasiu, fosfor, calciu, magneziu, iar dintre vitamine castravetele conține îndeosebi (și în special în coajă) vitamina K, necesară pentru sinteza proteinelor asociate cu coagularea sângelui și pentru formarea masei osoase;
3. Dovlecelul este unul dintre cucurbitaceele cu cel mai mare conținut de potasiu (240mg la 100g), fiind util pentru sănătatea aparatului cardiovascular deoarece acest oligomineral facilitează contracțiile musculare, îndeosebi pe cele ale inimii și are efecte hipotensoare recunoscute. Dovlecelul conține cantități mari de luteină și zeaxantină, două carotenoide antioxidante benefice pentru sănătatea ochilor. 100g de dovlecel acoperă 50% din necesarul zilnic de vitamina C;
4. Roșia este bogată în licopen, un pigment carotenoid care este un puternic antioxidant. Un nivel ridicat de licopen în sânge reprezintă un factor de protecție împotriva bolilor cardiovasculare, fiind, totodată, hipocolesterolemiant. Licopenul este mai bine concentrat și asimilat în prezența unor materii grase și atunci când roșia este gătită. Este bogată în vitamina C, betacaroten (transformat în vitamina A în organism), vitaminele B3 și B6, fiind și o sursă bună de potasiu;
5. Ardeiul gras este leguma cu cel mai are conținut de vitamina C, după pătrunjel. Conținutul de vitamina C și E, de betacaroten și alte carotenoide îi oferă proprietăți antioxidante considerabile, iar flavonoidele conținute protejează organismul de efectele negative ale radicalilor liberi. Conține, de asemenea, vitaminele B1, B2, B3, B9 (folat), E și K, iar dintre minerale fier, cupru, calciu, potasiu, zinc, mangan și seleniu;
6. Conopida este o legumă extrem de sănătoasă, fiind o sursă excelentă de nutrienți. Conține vitaminele C, B6 și K, acid folic, mangan, magneziu, potasiu și fosfor. Precum alte legume crucifere, conopida este bogată în glucozinolați și izotiocianați, două grupuri de antioxidanți care s-au dovedit a încetini creșterea celulelor canceroase. Conține, de asemenea, colină, care joacă un rol important în menținerea integrității membranelor celulare, în sinteza ADN-ului și în susținerea metabolismului. Suforafanul conținut de conopidă este protector împotriva cancerului de colon și de prostată, dar poate ajuta și la reducerea tensiunii arteriale ridicate și la menținerea arterelor sănătoase.
7. Fasolea verde este bogată în apă (circa 90%), fiind, așasar, slab calorică. Galbenă sau verde, fasolea conține vitamina B9 (folat) – indispensabilă pentru dezvoltarea celulelor, vitaminele C și K, fier, provitamina A (betacaroten), mangan, care participă la formarea oaselor și a cartilajelor și siliciu, implicat în sinteza colagenului. Conține, de asemenea, antioxidanți de tipul flavonoidelor, îndeosebi quercetină – un bun regenerator benefic pentru ficat și pancreas. Este o sursă foarte bună de fibre, care favorizează sănătatea și buna funcționare a intestinului (combate constipația). În plus, anumite fibre din fasole contribuie la prevenirea maladiilor cardiovasculare și la reglarea nivelului de glucoză în caz de diabet de tip 2.
citat: – Recomandarea zilnică este consumul de 5 porții de legume și fructe pe zi
Trimite articolul
XNU ESTE CAM MULT 5 PORTII PE ZI ?