Fructele oleaginoase reprezintă o sursă excelentă de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, motiv pentru care este indicat să facă parte din alimentația noastră. Sunt printre cele mai complexe surse nutritive deoarece furnizează vitamine, precum vitamina A și E, complexul de vitamine B și numeroase minerale, precum calciul, magneziul, fierul, fosforul, cuprul, zincul. Oamenii ezită în privința consumului de fructe oleaginoase, din pricina caloriilor și a grăsimilor, însă ele nu îngrașă dacă sunt consumate cu moderație, ba chiar contribuie la scăderea ponderală. Nucile, nucile pecan, alunele de pădure, fisticul, migdalele, caju-ul, nucile braziliene – toate pot constitui o gustare sănătoasă, alături de un fruct proaspăt. În rândurile de mai jos vom trece în revistă beneficiile consumului de nucă, nucă pe care o regăsim pe tarabele din piețe și ar fi păcat să nu profităm.
• Sursă concentrată de nutrienți. Este una dintre cele mai concentrate surse alimentare de nutrienți pe care natura ni le-a oferit. Alături de nuca braziliană are cel mai rdicat conținut caloric (624kcal/100g), datorită nivelului mare de grăsime;
• Scade nivelul colesterolului. Printre acizii grași care se regăsesc în nucă se remarcă acidul linoleic – un acid gras esențial care scade nivelul de colesterol, este implicat în formarea țesutului nervos și în producerea de anticorpi și acidul linolenic – un acid gras din grupa Omega-3, identic cu cel care se găsește în carnea de pește. El reduce nivelul colesterolului și a trigliceridelor din sânge, previne formarea de cheaguri în vasele sangvine și oprește procesele inflamatorii;
• Conține până la 14,3% proteine, aproximativ la fel de multe ca migdalele, fiind deficitară la capitolul aminoacidului esențial metionină;
• Este o sursă bună de vitamine, B1,B2, B3 și în special de B6, care este implicată în buna funcționare a creierului și în producerea de celule roșii din sânge;
• Este bogată în fosfor și potasiu, fiind săracă în sodiu, ceea ce contribuie la sănătatea cardiovasculară. Conține, de asemenea, o cantitate semnificativă de fier, magneziu și calciu, deși migdalele și alunele de pădure sunt mai bogate în calciu. Reprezintă o sursă excelentă de oligoelemente precum zincul, cuprul și mangan;
• Este sănătoasă pentru inimă din trei motive: datorită bogăției de acizi grași, a conținutului de vitamina B1 și pentru faptul că inhibă acumularea de colesterol în pereții arteriali prin reducerea nivelului de colesterol din sânge;
• Este recomandată în tulburările neurologice datorită conținutului de acizi grași esențiali, implicați direct în metabolismului neuronilor, și de lecitină, fosfor și vitamina B6;
• Tolerată de diabetici. Datorită conținutului scăzut de carbohidrați a valorii nutritive ridicate, nuca este una dintre alimentele cel mai bine tolerate de către diabetici.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
CITAT: „Nucile sunt printre cele mai complexe surse nutritive deoarece furnizează vitaminele A, E, complexul de vitamine B și numeroase minerale”
Citiți principiile noastre de moderare aici!