Gata cu cererile de debranşare de la sistemul centralizat de încălzire, cel puţin pentru anul acesta. Ieri a fost ultima zi în care CET Hidrocarburi a mai primit cereri de debranşare pentru anul în curs. La rebranşare, situaţia este alta: „la cererile privind rebranşarea la sistemul de alimentare centralizat privind furnizarea de energie termică se va da curs indiferent de data solicitării”, informează reprezentanţii CET.
150 de cereri de debranşare
La CET Hidrocarburi s-au depus, anul acesta, 150 de cereri de debranşare. Aproape 100 de cereri au fost depuse, însă, în ultimele 30 de zile! Potrivit informaţiilor primite de la CET Hidrocarburi, „în anul 2010, au existat: debranşări de la racord – 22 imobile (blocuri şi case particulare), debranşări interioare totale – 150 (din care 50 sunt în curs de analizare), rebranşări – 18, până la data de 12.08.2010”. Cifrele reprezintă doar numărul total al cererilor depuse la nivelul societăţii, din parte celor care speră să scape de facturile de încălzire către CET, nu cel al debranşărilor aprobate şi realizate efectiv. „Situaţia finală a debranşărilor care au fost aprobate (au fost îndeplinite toate condiţiile privind debranşarea) de către societatea noastră, se poate întocmi doar la data de 15 septembrie 2010”, informează CET Hidrocarburi.
22 de scări de bloc!
Şi numărul cererilor de debranşare totală a imobilelor a crescut. În urmă cu o lună, erau depuse 16 cereri de debranşare la racord, mai exact a întregii scări de bloc, iar până ieri, numărul acestora a ajuns la 22.
Sesizări de debranşări ilegale
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari atrăgeau, de curând, atenţia asupra debranşărilor ilegale. La vremea respectivă nu era depusă nicio sesizare în acest sens. Lucrurile însă au evoluat în ultima lună, când s-au depus la CET două sesizări scrise privind debranşările ilegale, iar la Primărie – o sesizare. „Legea 51/2006, prevede că modificările la instalaţie se fac în baza unei documentaţii avizate de CET. În caz contrar, se aplică sancţiuni între 500 şi 1.000 lei. Vom face, împreună cu CET, verificări, iar dacă este cazul, vom lua măsurile care se impun”, spune Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Regulament nou la debranşare!
Condiţiile de debranşare de la sistemul centralizat (şi aşa extrem de multe şi greu de îndeplinit) au intrat deja în discuţii între Inspecţiei în construcţii, CET şi Primărie, fiind în curs de elaborare un nou regulament. Potrivit lui Leonid Gheorghiţă, şeful Inspecţiei în contrucţii la nivel de Arad, „am avut o primă rundă de discuţii, pentru a ajunge la o concluzie clară în ceea ce priveşte debranşările. Cei care se debranşează ar trebui să obţină şi autorizaţie de construire, deoarece sunt stăpâni pe apartamentul lor, dar nu şi pe condominiu”.
JA-S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!