Debransarea ilegala de la furnizorul de energie termica a devenit un fenomen tot mai des întâlnit în municipiu. Semnalul de alarmă a fost dat ieri de conducerea Uniunii Locale a Asociatiilor de Locatari (ULALA). Reprezentanţii ULALA au subliniat ieri că multitudinea de condiţii cerute de furnizor pentru debranşarea de la sistemul centralizat de incalzire face aproape imposibilă debranşarea. „În aşa fel s-a făcut documentaţia să nu te poţi debranşa”, a subliniat Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA.
În această situaţie, mulţi consumatori, sub presiunea lipsei banilor, recurg la măsuri extreme, fără a mai ţine cont de condiţiile pe care nu le pot îndeplini. „Cheamă un instalator, care demontează instalaţiile”, a subliniat Arion. S-a ajuns în situaţia aceasta din cauza listei care se întinde pe câteva pagini, cuprinzând condiţiile pe care un solicitant trebuie să le îndeplinească pentru a primi avizul să se debranşeze, plus, costurile ridicate ale debranşării.
Reprezentanţii ULALA au subliniat că „în documentaţia pe care CET o pune la dispoziţie pentru solicitanţii debranşărilor nu este cuprinsă o legislaţie completă. Nu este luată în calcul o lege esenţială, cea a asociaţiei de proprietari”, fapt care este în defavoarea consumatorului.
Pe de altă parte, însă, reprezentanţii CET Hidrocarburi informează că la nivelul Centralei nu s-au sesizat astfel de situaţii. „Nu s-au primit sesizări privind debransari ilegale”, am fost informaţi de la Biroul de relaţii cu publicul. Cât priveşte cererile de debranşare, acestea sunt în număr de 55. Zeci de blocuri cer închiderea robinetului.
Reprezentanţii ULALA au subliniat că „în documentaţie sunt cuprinse prevederile Ordinului ANRSC 91/2007, prin care se prevede că referatul de specialitate să fie aprobat de furnizor. Nu este inclusă, prevederea Legii 230, a asociaţiilor de proprietari, în care se spune că referatul tehnic de specialitate este emis de furnizorul de utilităţi”. Cu alte cuvinte, spune Vasile Arion, a fost omisă prevederea legii care este mai importantă decât un ordin al ANRSC, în defavoarea consumatorilor. Astfel, persoanele care depun cereri de debransare trebuie să plătească unor firme private întocmirea referatului tehnic, sume care ajung şi la 2.000 de lei.
„Noi nu încurajăm debranşările. Dar, în situaţia actuală, nu poţi să ţii oamenii în sistem cu forţa. Am primit sesizări la nivelul Uniunii privind debransarile ilegale. Oamenii se trezesc într-un cerc vicios, nu pot îndeplini toate condiţiile cerute şi recurg la varianta extremă. Debranşarea ilegală este considerată contravenţie şi se sancţionează cu sume cuprinse între 500 – 1.000 lei”, a declarat Vasile Arion.
16 blocuri cer debranşarea
Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii CET Hidrocarburi, numărul total al cererilor de debransare primite până acum este de 55. Dintre acestea, 32 nu respectă prevederile legale.
De menţionat, din totalul de 55 de cereri, 16 au cerut debranşarea la racord, mai exact a întregii scări de bloc!
Până acum, s-au operat, în total, 15 debransari. Alte opt cereri sunt în curs de analiză. Cererile de debranşare mai pot fi depuse până în 15 august.
Condiţii stricte
Debransarea le este interzisă locuitorilor din blocurile din Vlaicu, unde au fost realizate module termice, respectiv celor din zona PT Astoria. Nu se operează debranşări nici în blocurile unde nu s-au mai făcut până acum. Pentru spaţiile unde se deconectează caloriferul trebuie asigurată altă sursă de încălzire. Pentru debransare este nevoie de acordul vecinilor, acordul scris al asociaţiei, iar administratorul va trebui să treacă pe formularul tip apartamentele debranşate. Nu în ultimul rând, trebuie să prezinte o „documentaţie tehnică care reconsideră ansamblul instalatiilor termice, avizată de furnizor, ce are ca scop menţinerea confortului termic a celor care rămân în sistemul de alimentare centralizat cu energie termica”.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!