Diplomația și-a dat întâlnire la Arad. Sâmbătă, 20 octombrie, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe, județul Arad a fost vizitat de șefii misiunilor diplomatice acreditați la București. A fost vorba de o vizită de informare și documentare, o vizită care i-a adus la Arad pe 27 dintre ambasadorii de la București, o vizită diplomatică de rang înalt. Programul a inclus o prezentare a zonei industriale din apropierea municipiului Arad, o prezentare a Aradului ca putere economică, turistică și dezvoltare, precum și un program artistic deosebit oferit de Filarmonica Arad.
De dimineață diplomații au vizitat zona industrială Arad, iar mai apoi de la ora 12:00 s-au reunit în Sala Ferdinand din cadrul Palatului Administrativ. Ambasadorilor li s-a vorbit despre județul Arad și despre dezvoltarea municipiului, prezentările fiind făcute de primarul Gheorghe Falcă, prefectul Florentina Horgea și vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea. De asemenea, dată fiind importanța Anului Centenar și a Aradului în Marea Unirea, profesorul Marius Grec le-a vorbit diplomaților despre ce a însemnat Marea Unire și care a fost rolul jucat de Arad, subliniind ideea că Aradul este în fapt Capitala Politică a Unirii de la 1918.
După aceste prezentări, diplomații au vizitat Palatul Cultural, ocazie cu care Filarmonica Arad a susținut un moment artistic. Ambasadorii au fost deosebit de impresionați atât de palatul Filarmonicii, reabilitat cu mare atenție, cât și de mini-concertul susținut de artiști pe care i-au răsplătit cu aplauze îndelungate. Vizita în municipiu a celor 27 de ambasadori s-a încheiat cu o scurtă ceremonie de depunere de corone la Monumentul lui Vasile Goldiș. De acolo, diplomații au pornit într-un tur al Podgoriei Aradului, la Miniș vizitând „Colna construită în secolul XVIII”. După o degustare de vinuri, delegația oficială și-a încheiat vizita în Arad cu o oprire la Mănăstirea Maria Radna.
Corpul diplomatic străin acreditat la București se află într-o vizită de cunoaștere a mai multor orașe din România. După Cluj, Bihor și, sâmbătă – Arad, urmează să se oprească și la Timișoara. Vizita ambasadorilor face parte dintr-un program de evenimente dedicate Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri.
Cei 27 de ambasadori reprezintă Algeria, Lituania, Iordania, Cehia, Israel, Malayesia, RPD Congo, Tunisia, Algeria, Africa de Sud, Muntenegru, Irak, Chile, Slovacia, Indonezia, Federaţia Rusă, India, Bulgaria, Armenia, Mexic, Peru, Egipt, Portugalia, Nigeria, Georgia, Pakistan şi Sudan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!