Dacă în vara anului trecut aleşii locali au aprobat Studiul de Fezabilitate actualizat pentru obiectivul de investiţie „Reabilitare Clădire Teatrul Clasic «Ioan Slavici» Arad” şi Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii – „Modernizare sală de spectacole la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad”, acum consilierii locali municipali sunt chemaţi să voteze realizarea în mod etapizat a obiectivului de investiţie „Reabilitare clădire Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad” (aprobat prin HCLM199/2016). Practic, e vorba de două etape: 1.„Restaurare şi reabilitare exterioară” şi 2.„Reabilitare interioară”.
Costuri
Valoarea lucrărilor prevăzute în prima etapă se ridică la 14.193.863 lei (fără TVA), durata de realizare a investiţiei fiind de 24 de luni. Tot doi ani ar urma să dureze şi a doua etapă, costurile lucrărilor din interior fiind semnificativ mai mari: 61.168.997 lei (fără TVA). Rezultă, aşadar, un total de 75.362.860 lei (fără TVA).
„Finanţarea obiectivului de investiţie se asigură din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condiţiile legii” – se arată în proiectul de hotărâre suspus atenţiei aleşilor în şedinţa CLM de marţi, 9 mai.
Necesitatea reabilitării
Potrivit raportului de specialitate al Direcţiei Tehnice din cadrul CLM, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” funcţionează „într-una dintre cele mai impresionante clădiri ale Aradului, care datorită amplasării, constituie un cap de perspectivă pe Bulevardul Revoluţiei, dominând întreaga arteră, fapt ce face ca intervenţia să fie necesară şi oportună pentru a elimina deteriorările clădirii adunate în timp.
Clădirea este monument istoric (cu datare din 1871–1874). În decursul timpului, clădirea a suferit două mari incendii, ultimul fiind în anul 1956, după care clădirea a fost reconstruită şi păstrată în aceeaşi formă şi dotări până azi.
Necesitatea de reabilitare şi modernizare atât exterior, cât şi interior, este impusă de degradarea fizică şi morală a dotărilor, utilajelor, instalaţiilor, precum şi a degradării structurii de rezistenţă a clădirii, mai ales în zona scării interioare şi a scenei. De asemenea, finisajele, pardoselile, draperiile, tapiseriile sunt degradate şi inestetice, raportate la tipul activităţilor care se desfăşoară în această clădire.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!