România a ajuns, generic vorbind, ţara hoţilor. Peste tot, în jurul nostru, oamenii vorbesc numai despre furturi: din magazine, din autoturisme, de la serviciu, din vestiarele sălilor de sport sau din instituţii. Oricum, fenomenul pare scăpat de sub control, mai ales că, oficial, autorităţile nu fac publice aceste fapte, decât dacă hoţii sunt prinşi. Adevărul este că nu trece zi fără ca la Poliţie să nu ajungă zeci de astfel de sesizări.
La Arad, spre exemplu, este la modă furtul telefoanelor mobile, dovadă stând filmările de pe camerele de supraveghere. Ultimul furt de telefoane mobile, filmat de camerele de supraveghere, s-a înregistrat într-un mall din Arad. Angajata magazinului şi-a dat seama că a fost păgubită de-abia după ce hoţul a plecat, iar acum, după câteva zile, a decis să urce filmarea pe reţelele de socializare, în speranţa că cineva îl va recunoaşte pe suspect. Problema este că poliţiştii nu au voie sa intercepteze telefoanele declarate furate, pentru că legislaţia interzice acest lucru. Hoţii cunosc acest aspect, aşa că fură cu nemiluita şi rareori sunt prinşi.
Surprins de camere, dar neidentificat
Nu demult, tot la Arad, într-un magazin alimentar din zona centrală a oraşului, un individ a fost filmat cum fură smartphone-ul vânzătoarei, care nici nu şi-a dat seama că a fost păgubită, decât după ce a vizualizat imaginile de pe camerele de supraveghere. Suspectul, un bărbat bine îmbrăcat, a avut nevoie de doar o secundă pentru a acţiona şi pentru a se face nevăzut. El nu a fost încă identificat.
Zeci de furturi dovedite
Astfel de furturi sunt la ordinea zilei, iar hoţilor parcă nici nu le pasă că sunt filmaţi, ei fiind constienţi că legislaţia este blândă şi nu pot păţi mare lucru. Dovada stă şi faptul că doi adolescenţi din Arad au la activ zeci de plângeri penale şi furturi dovedite, după ce au fost prinşi furând din autoturisme, însă nimeni nu le poate face nimic pentru că au doar 14 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!