Războiul dus de CET Arad cu cetăţenii care preferă să îşi înlocuiască vechiul sistem de încălzire centralizat cu centrale noi, individuale, pe gaz, este deja unul de notorietate. În lupta acerbă dusă cu aparaturile şi instalaţiile tot mai moderne, repezentanţii CET fac tot posibilul pentru a-şi păstra clienţii. În acest sens, aruncă cu săgeţi înspre cei care se debranşează de la reţeaua centralizată şi îi acuză că nu plătesc ce consumă.
Pe pagina de internet a companiei de termoficare arădene este expus un mesaj întocmit de către cei de la CET prin care încearcă să convingă locatarii din blocuri că au numai de pierdut dacă semnează actul prin care vecinii lor se debranşează. „Prin montarea centralelor individuale, sau acceptarea deconectărilor parţiale, instalaţia condominiului este afectată şi astfel apar dezechilibre hidraulice”, se arată pe pagina de internet a CET. Textul devine mult mai ameninţător în următoarele rânduri, unde se precizează că „debranşaţii care îşi montează un sistem individual de încălzire pot pune în pericol siguranţa colocatarilor: există numeroase cazuri de explozii şi de intoxicaţii cu monoxid de carbon datorate unor instalaţii improvizate sau montate necorespunzător”. Cei de la CET au şi o soluţie în acest sens, scris cu majuscule: „Nu mai permiteţi debranşări izolate! Sunteţi afectaţi în mod direct la confortul propriu cât şi la buzunarul dumneavoastră”.
Pe pagină apar şi probleme care, în viziunea CET, sunt provocate de debranşarea locatarilor. „Temperatura interioară a apartamentelor vecine apartamentului deconectat scade în mod semnificativ, afectându-vă în mod direct pe dumneavoastră. Va creşte riscul apariţiei condensului, mucegaiului, care se datorează temperaturii scăzute din apartamentele vecine. Căldura consumată indirect (prin pereţii comuni) de apartamentele debranşate este plătită de cei racordaţi la sistemul centralizat. Factura acestora creşte proporţional cu procentul celor debranşaţi”, spun cei de la CET. Interpelaţi pe marginea celor precizate pe pagina de internet, reprezentanţii companiei de termoficare spun că în sprijinul celor afirmate vin mai multe studii realizate de către ANRSC. Nimic însă despre ordinul 343/2010 care îi obligă pe toţi să plătească, la comun, 50, respectiv 30% din căldura consumată în bloc.
Plângeri de la clienţi
Inginerul Luminiţa Vărşăndan, de la biroul de relaţii cu publicul al CET, spune că pe adresa companiei au venit mai multe sesizări care întăresc cele afirmate în textul de pe pagina de internet. „În imobilele unde există mai multe debranşări, consumatorii alimentaţi în sistem centralizat spun că nu mai au căldură şi apă caldă la parametrii corespunzători, iar factura de energie termică a crescut”, ne-a declarat Luminiţa Vărşăndan. Sau că „în urma campaniei de informare în ceea ce priveşte debranşarea, consumatorii nu îşi dau acordul cu uşurinţă la deconectarea vecinilor”.
Omisiuni
CET nu face însă nicio referire la apartamentele debranşate de la sistemul centralizat dar care au ales să-şi încălzească, la modul serios, apartamentul cu centrale pe gaz ci probabil doar la cazurile extreme.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!