ARAD. Codul Muncii și legea privind telemunca au fost modificate! ITM Arad informează că „un prim element de noutate îl constituie posibilitatea utilizării la încheierea contractului individual de muncă sau a actului adițional la contract, după caz, a semnăturii electronice însoțită de marca temporală electronică și sigiliul electronic calificat al angajatorului, însă fără ca aceasta să constituie obligație pentru persoana selectată în vederea angajării ori după caz a salariatului, la încheierea contractului individual de muncă, a actului adițional la contract sau a altor documente emise în executarea contractului individual de muncă”.
De asemenea, la nivelul microîntreprinderilor, specificarea atribuțiilor postului se va putea face verbal, consemnarea în fișa postului și comunicarea devenind obligatorie doar la solicitarea scrisă a angajatului.
„Pentru salariații mobili, salariații care desfășoară muncă la domiciliu și salariații microîntreprinderilor, angajatorul va ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, în conformitate cu acordul scris încheiat cu salariații, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia. În ceea ce privește regulamentul intern, noua reglementare prevede că acesta va fi întocmit de către angajator, excepție făcând microîntreprinderile, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților, după caz”, mai arată reprezentanții ITM.
În ceea ce privește telemunca, s-a consemnat „dreptul angajatorului de a verifica activitatea telesalariatului, în principal prin utilizarea tehnologiei informației și telecomunicațiilor, dar și obligația de a asigura condiții, pentru ca telesalariatul să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru cu privire la utilizarea echipamentelor, atât la angajare cât și la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unei proceduri de lucru”.
Au fost aduse completări și în domeniul securității și sănătății în muncă, privind modul de realizare a instruirii angajaților, care poate fi realizată în format electronic sau pe suport hârtie în funcție de modalitatea aleasă de angajator, stabilită prin regulamentul intern. În cazul folosirii variantei în format electronic, dovada instruirii trebuie să fie semnată cu semnătură electronică însoțită de marca temporală și sigiliul electronic calificat al angajatorului.
Trimite articolul
XDar ca la munca de acasa sa se primeasca 100% din salariu, asta nu ati introdus? Eu ca programator pot lucra si de acasa la fel de bine sau chiar si mai bine decat in biroul comun unde mai sunt 8 alti programatori. Atunci de ce mi se da doar 75% din salariu?
-
Pentru ca daca lucrezi de acasa nu mai ai cheltuieli cu transportul. Acasa poti lucra imbracat sumar sau deloc, deci nu mai ai cheltuieli masive cu garderoba. Acasa poti manca “pita cu untura”, asadar nu mai e nevoie sa te serveasca cei de la GLOVO sau Panda, unde mai trebuie sa lasi si 2 lei “ciubuc”. In concluzie avantaj prin telemunca…
PS: Glumesc…