“Salvăm Teatrul Vechi”
În urmă cu câteva săptămâni doi tineri din cadrul Academiei Arădene de Lideri, Brigitta Andrea si Adrian Sereș, din dorința de a salva de la dispariție un important monument al Aradului și al României, dar și pentru a-i reda strălucirea de altădată, au inițiat un proiect îndrăzneț: “Salvăm Teatrul Vechi”.
Deși, la început, nimeni nu credea că acest proiect va avea un imapact atât de puternic și se va bucura de un succes atât de mare s-a dovedit contrariul. În data de 1 februarie, în cadrul Serilor Mișcării Arădene, zeci de persoane, istorici, oameni de cultură și reprezentanți ai Municipalității s-au arătat interesate de acest subiect, pe care l-au dezbătut preț de câteva ore. Discuțiile au fost multe și împărțite, cum era de așteptat dar concluzia serii a fost clară: Teatrul Vechi trebuie salvat!
Ce ar trebui făcut?
Păreri și soluții sunt dar… cum vor fi ele puse în practică? Aceasta este întrebarea. De ani buni de zile se vorbește despre ce ar trebui făcut și… cam atât. Totul a rămas la stadiul de vorbe. Actualii proprietari ai clădirii, care au intrat în posesia imobilului în anii 2000, spun că nu își permit să reabiliteze această clădire, motiv pentru care sunt de acord să o vândă Municipalității.
„În documentele pe care le avem este clar precizat că nu avem voie să schimbăm utilitatea clădirii. Asta înseamnă că trebuie să rămână un spațiu în care să se desfășoare activități culturale, ceea ce pe noi ne depășește. Dacă ar trebui să facem o discotecă acolo poate ne-am ocupa de renovare, cu gândul că după aceea ne scoatem cumva banii investiți dar așa preferăm să se ocupe Primăria” – spun proprietarii.
Viceprimarul Aradului, Levente Bognar, se arată deschis la discuții și la găsirea unor soluții pentru a remedia situația. „Vom încerca să alocăm mai multe fonduri pentru cultură având în vedere că vrem să fim capitală culturală europenă. Să vedem cum ne înțelegem cu proprietarii care ne-au făcut o ofertă de vânzare a teatrului. Încă nu am studiat-o dar luni vom ști mai exact”.
Nu știm care va fi soarta acestei clădiri dar ar fi păcat să rămână în paragină, să fie uitată și să întoarcem capul când trecem pe lângă ea. Ar putea fi folosită, mai bine zis refolosită, pentru spectacole de teatru, concerte și tot felul de activități culturale. Deși sunt persoane care spun că și-a pierdut din valoare, Teatrul Vechi va rămâne parte din istoria Aradului, indiferent de starea în care se află.
Despre Teatrul Vechi
Teatrul Vechi, construit la 1817 în stil baroc la inițiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl, este primul edificiu de teatru permanent din țară.
Până la ridicarea noii clădiri a teatrului (1874), pe scena lui s-au perindat mai toți marii artiști ai vremii. Aici, pare-se, a avut loc prima întâlnire (1868) a marelui Eminescu cu fondatorul Revistei Familia, Iosif Vulcan, pe când junele poet se afla la Arad, în calitate de sufleur al reprezentațiilor teatrale conduse de Matei Millo. Din 1907 clădirea a funcționat ca cinematograf până în anii 80, când a fost închis din cauza stării deplorabile a construcției.
În 2011, Festivalul de Teatru Underground își mai desfășura reprezentațiile aici; de atunci … e tăcere. Astăzi una dintre bijuteriile coroanei stă să cadă. Putem noi fi nepăsători?
Citiți principiile noastre de moderare aici!