Statul face sute de angajări în această perioadă, iar posturile vacante sunt publicate pe o platformă specială (posturi.gov.ro). În jur de 50 de locuri de muncă au fost publicate din ianuarie şi până acum doar în judeţul Arad, marea majoritate fiind la primării şi unităţi de învăţământ. Unele au fost ocupate între timp, dar altele sunt încă libere.
Ce se caută
Potrivit platformei guvernamentale care anunţă slujbele oferite de stat, doar opt dintre locurile de muncă afişate pentru judeţul Arad în ultimele săptămâni sunt temporare, iar peste 40 sunt permanente. Primăriile par a fi cei mai angajatori la stat ai momentului. De exemplu, Primăria Felnac a publicat anunţuri pentru cinci locuri de muncă: un şofer, un consilier juridic şi trei muncitori necalificaţi. Primăria Nădlac caută un muncitor necalificat, Primăria Săvârşin are nevoie de un consilier superior şi un sudor, Primaria Hăşmaş caută un inspector, Primăria Macea angajează un şofer, Primaria Lipova are nevoie de muncitor calificat, la Vladimirescu se caută un muncitor necalificat, Târnova caută un muncitor şi un şofer, iar Primaria Ghioroc are nevoie de un casier.
Consiliul Judeţean Arad are liber doar un post, potrivit platformei guvernamentale, pentru un muncitor necalificat.
Angajări se fac şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, care are libere slujbe de referent, în timp ce mai multe şcoli şi grădiniţe din judeţ angajează secretari, înrijitori, laboranţi sau şoferi de mirobuz.
Salariu mai mare
Potrivit unor date citate de presa centrală, anul trecut statul a angajat aproximativ 13.000 de persoane, dintre care circa 3.000 doar în luna decembrie. Astfel, România are acum circa 1.260.000 de angajaţi la stat.
Posturile în instituţii publice sunt căutate mai ales pentru că salariile sunt mai mari decât în mediul privat. Analiştii arată că salariul mediu din administraţia publică este mai mare cu aproximativ 1.000 de lei decât salariul mediu din sectorul privat.
Cei care vânează posturi la stat spun că sunt atraşi şi de stabilitatea locului de muncă sau de programul fix.
Un milion de accesări pe lună
Portalul posturi.gov.ro a fost lansat în 2013. Guvernul voia să demonstreze că respectă principiul transparenței față de societatea civilă, prin unificarea informațiilor despre locurile libere în autoritățile și instituțiile publice din România.
Platforma online afişează toate locurile de muncă disponibile la stat, iar pentru fiecare există publicată o descriere detaliată şi informaţii despre concursul care trebuie susţinut, dar nu există date despre salariile plătite.
Numai în luna ianuarie 2022 această platformă a fost accesată de un milion de ori.
Trimite articolul
XDe aceea nu are statul bani,pentru ca are prea multi angajati , si pentru ca salariile sint prea mari.
Iar la primarii acesti primari vremelnici ar face bine sa reduca posturile si sa scada salariile , iar guvernul ar trebui sa nu le mai dea nici un ban pentru salarii,daca nu au bani din sursele lor proprii sa fie sanatosi,ramin fara salarii.
An de an se milogesc la guvern circa 60 la suta din primariile Romaniei sa le dea bani pentru salarii in timp ce ei angajeaza personal prea numeros si cu salarii prea mari .
“armaghedon” este corecta si absolut necesara o reforma profunda a tuturor institutiilor statului roman;un stat obez,nefunctional,virusat si infestat.Lenea,hotia,nesimtirea,indolenta sunt doar cateva din ”insusirile”masinariei statale. SUNT DE ACORD CU PROPUNERILE FACUTE!!!!!!
-
la fel la privat ai salarul minim orice calificare ai avea…e corect?e evaziune fiscala
Primăriile nu sunt statul. Sunt administrații locale. Bugetul local. Nu mai aberați..
E c-an bancu’ cu statuia: statu ia tot.
-
Reclama ascunsa…..de unde sau pe ce baza de salarizare sa referit cine a scris articolul??? 1000 RON ??? dar scuze…ai scris LEI….da…poate …raportat RON la LEU
Statinlinistiti…am sunat la primarii,sa intreb,deja…sunt ocupate posturile🖕😂
Un muncitor necalificat primeste mai putin de 2000 lei pe luna( nu toti au salarii de primar, vice sau inspector cu n ani experienta.la fel ca in mediul pensionarilor- majoritatea se invart pe la 1000—-1500. Totul este o mare minciuna:)