Spunem de excepție pentru că protagoniști au fost prof. univ. Lavinia Betea (membră UZPR), prof. univ. Virgil Măgureanu, prof. univ. Ioan Biriș și directorul Editurii RAO, Ovidiu Enculescu, aflați față în față cu un public care a făcut sala neîncăpătoare, dornic să facă cunoștință cu „Ce s-a întâmplat de fapt”, după Revoluția din decembrie 1989.
„Ce s-a întâmplat de fapt” nu este o întrebare ci un răspuns pe care îl dă primul director și întemeietorul Serviciului Român de Informații doamnei Lavinia Betea într-un amplu interviu care se desfășoară pe 439 de pagini ale cărții cu titlul de mai sus. În cuvântul de prezentare, Lavinia Betea a menționat că întâlnirea cu cititorii se întâmplă chiar de Ziua Națională a Lecturii din România. Și făcând referire la zilele noastre, Lavinia Betea dă un citat din Tudor Mușatescu care spunea că „atunci când cărțile se vând greu, oamenii se vând ușor”, și nu este greu de înțeles ce a dorit să spună autoarea atâtor cărți ce vizează istoria recentă a României.
Despre cartea care îi are pe copertă ca autori pe Lavinia Betea și Virgil Măgureanu a vorbit prof. Ioan Biriș, care i-a informat pe cei prezenți că îl cumoaște pe Virgil Măgureanu încă de la începutul anilor 80 ai secolului trecut când l-a avut coleg de birou la Universitatea de Științe Social-Politice, prin urmare vorbește în cunoștință de cauză despre un om în jurul căruia s-au țesut atâtea „povești”: „Virgil Măgureanu a fost cea mai informată personalitate a anilor 90 din România și prin urmare dezvăluirile sale poartă amprenta propriilor trăiri, a experienței directe”. Apoi trece în revistă capitolele cărții, reținând câteva episoade în care a fost implicat șeful Serviciului Român de Informații, dezvăluiri care sigur îi va interesa pe cititori.
La sfârșit a vorbit și Virgil Măgureanu și am reținut câteva idei emise de acesta. În primul rând că în decembrie 89 nu a fost o revoluție, pentru că nu a produs un salt spre dezvoltare în toate sectoarele vieții social-economice românești. Apoi mărturisește că cei instalați la conducerea țării nu s-au situat la înălțimea sarcinilor care se cereau înfăptuite într-o Românie devastată de comunism:
„Impostura și incompetența s-au ridicat așa de sus încât au fost o piedică în înțelegerea cerinței de emancipare a românilor, de implimentare a reformelor absolut necesare țării”.
În final, prof. Măgureanu nu s-a ferit de a răspunde întrebărilor celor prezenți pentru că de aceea s-a prezentat în fața publicului arădean pentru a lămuri evenimentele atât de controversate la care a participat.
Trimite articolul
XVirgil Măgureanu…. ortacu lui Iliescu… Mai are cineva încredere în el? Contrabanda cu produse petroliere spre Iugoslavia este creația lui. Adică furt din bunurile statului….
Șarpele cu ochelari al dss ar face mult mai bine daca si-ar vedea de bătrâneți & pensia babana, nu sa mai apară in public
Problema e ca așa cum sa distrus Ucraina așa ar fi avut si România sa fie distrusă.
De acee mulți au fost băgați la puscarieeee???
Virgil stie bine ce va fi cu firmele din România in care bancile sa nu mai distruga programele guvernamentale ale României?????
Ce facem ca prg de saracie trebuia sa includă si e nevoie sa distruga sărăcia….
Faceți petiție la renunțarea obligatorie la orele suplimentareeeee