Creşterea salariului minim va aduce mai mulţi bani angajaţilor cu venituri mici, dar va mări baza de calcul pentru amenzile rutiere şi pentru contribuţiile la asigurările de sănătate. Gazele se scumpesc, energia şi medicamentele se ieftinesc, iar pentru agricultori demarează o nouă sesiune de finanţări.
Creşte salariul minim brut pe economie
De la 1 iulie, salariul de bază minim brut pe economie garantat în plată creşte de la 975 de lei la 1.050 de lei. Aceasta este a doua majorare din 2015, după cea din 1 ianuarie, când salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 900 la 975 de lei, modificările fiind prevăzute în hotărârea de Guvern din decembrie 2014. De majorarea salariului minim vor beneficia aproape 1,5 milioane de salariaţi, din care aproximativ 490.000 din sectorul bugetar şi peste 980.000 din sectorul privat. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Cresc amenzile rutiere
Odată cu majorarea salariului minim pe economie creşte şi cuantumul amenzilor de circulaţie. Potrivit Codului Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Astfel, de la 1 iulie 2015, punctul de amendă va creşte de la 97,5 lei la 105 lei. Amenzile de circulaţie vor fi majorate începând cu 1 iulie, cuantumul acestora fiind stabilit de la 210 lei până la un nivel maxim de 2.100 de lei, în funcţie de gravitatea contravenţiilor comise.
Se majorează suma datorată ca CASS pentru veniturile din investiţii
Tot ca urmare a majorării salariului minim brut pe economie creşte şi suma datorată drept contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din investiţii – dobânzi, dividende sau cedarea folosinţei bunurilor (chirii). Baza de calcul a CASS nu poate fi mai mică decât nivelul unui salariu minim brut pe ţară, astfel că, de la 1 iulie, contribuţia minimă va fi mai mare cu aproape 4 lei, ajungând la 57,75 lei pe lună (5,5% X 1.050 de lei = 57,75 lei). Astfel că, chiar dacă venitul din investiţii este mai mic de 1.050 de lei pe lună, CASS datorat lunar va fi de 57,75 lei lunar. Ceea ce înseamnă că pentru cele şase luni ale acestui an (cât timp salariul minim pe economie va fi de 1.050 de lei), contribuabilii vizaţi vor plăti în total 346,5 lei. Obligaţia plăţii CASS pentru veniturile din investiţii se impune doar celor care nu au contract de muncă activ sau nu sunt pensionari.
Noutăţi în Spaţiul Privat Virtual
Începând din 1 iulie, atât certificatul de atestare fiscală, cât şi deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii se vor putea transmite prin Spaţiul Privat Virtual al contribuabilului, pus la dispoziţie pe site-ul ANAF. Măsura a fost adoptată prin Ordinul MFP nr. 572/2015, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 355 din 22 mai 2015. Noile documente care vor fi disponibile online din iulie se alătură celor peste 15 care se transmit deja online, prin intermediul Spaţiului Privat Virtual, atât dinspre Fisc înspre contribuabil, cât şi în sens invers.
Se scumpesc gazele
Factura pentru gaze naturale va creşte cu 6,4% pentru populaţie începând cu luna iulie, ca urmare a aprobării unui nou calendar de liberalizare a gazelor de către Comisia Europeană. Astfel, preţul gazelor va urca de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh, urmând ca preţul „aurului albastru“ să urce apoi cu câte 6 lei pe an până în 2018. În acel an, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va analiza din nou dacă se va continua alimentarea consumatorilor casnici în sistem reglementat până în 2021 sau vor trece pe piaţa liberă.
Factura la lumină scade nesemnificativ
Factura medie de energie electrică plătită de consumatorul final se va reduce cu 0,5%-1% în cel de-al doilea semestru, ca urmare a a diminuării taxei de cogenerare, a anunţat, săptămâna trecută, ANRE. Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă va fi diminuată cu 12,7%, potrivit deciziei adoptate, joi, de către Comitetul de reglementare al ANRE.
Concedieri în sectorul energetic
Tot la 1 iulie va demara şi un program de disponibilizări la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), dar şi la SC Închideri Mine Valea Jiului. Potrivit unei decizii a Guvernului din data de 10 iunie, angajaţii care îşi vor pierde locul de muncă vor beneficia de ajutor de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii. RAAN are grave probleme financiare, fiind în insolvenţă din 2013. SC Închideri Mine Valea Jiului manageriază minele de huilă care vor fi închise până în 2018. Acestea s-au separat din fosta Companie Naţională a Huilei în 2012. Venitul lunar de completare al persoanelor disponibilizate se calculează ca diferenţă între nivelul indemnizaţiei de şomaj şi salariul mediu net pe ultimele trei luni dinainte de concediere, dar nu mai mult de salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului disponibilizării. Reamintim că, în luna ianuarie a acestui an, salariul mediu net pe economie a fost de 1.740 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Venitul de completare se acordă diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă. Cei cu vechime între trei şi zece ani vor beneficia de ajutor timp de 12 luni, cei cu maximum 15 ani îl vor primi timp de 20 de luni, iar cei cu vechime între 15 şi 25 de ani vor primi venitul de completare timp de 22 de luni. Cei cu mai bine de 25 de ani de muncă vor primi acest venit timp de 24 de luni.
Noi finanţări pentru agricultori prin PNDR 2014-2020
Fermierii şi alţi beneficiari care derulează proiecte pe fonduri europene în agricultură vor putea, din 1 iulie 2015, să depună noi propuneri de proiecte în pomicultură şi în alte domenii, pentru finanţări în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a anunţat recent Ministerul Agriculturii. Ghidurile solicitantului pentru noile măsuri sunt deja publicate pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Preţuri mai mici la medicamente
Începând cu 1 iulie, medicamentele vor avea preţuri noi. Unele vor scădea, altele se vor majora, atrag atenţia cei din industria farmaceutică. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii îi asigură pe bolnavi că nu se vor confrunta cu o criză a medicamentelor şi că au luat toate măsurile de siguranţă pentru a găsi alternative. Asta în cazul în care unii producători renunţă la anumite produse din portofoliu, aşa cum au anunţat de câteva luni. Efectele reale ar putea fi simţite abia la anul, atenţionează Petru Crăciun, directorul companiei de cercetare de piaţă Cegedim.
Sursa : Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!