N-a fost nici pe departe cum am anticipat. Şedinţa de constituire a CLM Arad a fost şi ea una ratată, ca şi şedinţa ce avusese loc cu o zi înainte – cea de constituire a CJA. Nu ne mai hazardăm, ca atare, la previziuni, dar vă putem spune cu siguranţă că motivul a fost acelaşi: lipsa de la şedinţă a tuturor consilierilor USL (aici, nouă la număr). Pentru constituirea legală a Consiliului Local Municipal Arad ar fi fost nevoie de 16 voturi „pentru”, doar că majoritatea calificată nu mai e în acest mandat la mâna PDL. Împreună cu aleşii UDMR şi cu cei ai PPDD, aleşii MC-L nu au reuşit să strângă decât 14 voturi. Suficiente pentru majoritate simplă; insuficiente pentru cea calificată, necesară la constituirea consiliului.
Dacă motivul neconstituirii CLM a fost acelaşi cu cel de la CJA – absenţa aleşilor USL – scopul a fost diferit faţă de cel anunţat cu o zi înainte. Potrivit mai marilor USL, încă se negociază pentru formarea majorităţilor în consilii, iar până când negocierile nu vor fi finalizate, constituirea consiliilor va suporta amânare. Cel puţin până la a treia convocare.
Ieri, de la şedinţa de constituire nu au lipsit cu adevărat decât USL-iştii. Au fost prezenţi preoţi, şefi de deconcentrate, politicieni, parlamentari, angajaţi de prin instituţiile publice şi simpatizanţi ai primarului. După ce mandatele de primar şi consilieri au fost înmânate celor 14 aleşi prezenţi la convocare şi după ce reprezentantul Prefecturii (un angajat, în condiţiile în care prefectul a fost absent de la eveniment) a dat citire situaţiei de fapt – absenţa numărului necesar de consilieri pentru a valida consiliul – s-a pus punct şedinţei.
Desigur, nu înainte ca primarul Gheorghe Falcă să le mulţumească celor veniţi la Filarmonică pentru prezenţa la şedinţă şi să-şi spună părerea despre gestul aleşilor USL.
Nouă persoane lipsă
Falcă şi-a început discursul, care a durat peste zece minute, cu faptul că un primar şi un consiliu trebuie să urmărească binele oraşului, indiferent de culoarea politică, insistând pe faptul că momentul de miercuri trebuia să fie unul foarte important pentru toată lumea. „Şi pentru mine este un moment important: plec la al treilea drum în calitate de primar şi aş vrea să plec cu inima deschisă şi liberă. Şi totuşi, nouă persoane, astăzi, lipsesc. Astăzi, când ne-am adunat un număr de oameni importanţi, de la reprezentanţii bisericii, mediului de afaceri, board-ul oraşului şi până la simpli angajaţi din instituţii, oameni care au clădit multe lucrări în municipiul nostru, nu putem pleca la drum pentru că… ne lipsesc nouă oameni”, şi-a început discursul edilul.
Firul discursului
Gheorghe Falcă a amintit apoi de Revoluţia din 1989, de faptul că unii împart lumea în bine şi rău, de calea greşită pe care au ales-o unii la votul din 1992, calea Ion Iliescu, de cea bună, cu papion a lui Raţiu, aleasă de Arad, mergând până la concluzia că, şi după 20 de ani, Aradul a ales tot calea cea bună. A insistat apoi pe un slogan care spunea „Şi noi în rând cu ţara” şi a continuat: „Mă întreb dacă nu ar trebui ca ţara să o ia în rând cu noi. Cred că dacă i-am întreba pe cei din Vaslui sau Călăraşi cum am vrea să fie – <noi ca ei, sau ei ca noi> – ,sunt sigur că oamenii aceia o să spună sincer că <am vrea să fim noi ca voi, cei din Arad>. Pentru că Aradul este în faţă”.
Cum era de aşteptat, scandalurile deja prezente între instituţii au fost şi ele amintite (podul de la Pecica, pasajele de pe centură, uşa închisă între Primărie şi Prefectură), ba chiar condimentate cu altele noi (amenzile pentru bustul lui Corneliu Coposu şi ştrand – ce vor fi prezentate de ziarul nostru). După care, desigur, a vorbit de dezvoltarea Aradului: „Aş fi vrut să vă vorbesc astăzi mult despre ceea ce înseamnă dezvoltarea Aradului şi cum o vedem noi pe viitor, dar astăzi nu pot, pentru că aşa au decis cei din USL”.
Premieră în municipiu
La final, discursul s-a radicalizat: „Mă întreb, când vor depune jurământul şi vor trebui să spună că vor lucra pentru binele comunităţii, unde o să fie adevărul? Îmi este foarte greu, dar trebuie să vă cer scuze eu în numele lor pentru că trebuie să repetăm această manifestare. Niciodată nu s-a întâmplat în Arad aşa ceva. Mă întreb ce parteneriat o să avem pentru binele Aradului, dacă la un moment festiv dar important nu sunt prezenţi?”.
Încă se negociază
De cealaltă parte, Dorel Căprar, copreşedinte USL, motivează absenţa aleşilor uniunii de la şedinţa de constituire prin faptul că nu s-au încheiat încă negocierile, aşadar constituirea nu şi-ar fi avut locul. „În urma alegerilor, nici un partid nu a obţinut 50 plus 1 la sută din voturi. În aceste condiţii, se poartă negocieri pentru constituirea majorităţii în cele două consilii. Înainte de a constitui consiliile, trebuie stabilite majorităţile, iar posibilitatea de a amâna constituirea unui consiliu este prevăzută de lege. În plus, eu cred că e de notat faptul că această strategie, atât de blamată de PDL, este cea la care a recurs acum acest partid la Săvârşin şi Vinga. Repet încă o dată: legea îţi permite se amâni de trei ori constituirea, până la finalizarea negocierilor. Acesta este şi motivul pentru care USL nu s-a prezentat la şedinţa de constituire a CLM Arad”.
CJA, a doua amânare
Se pare că şi cea de a doua şedinţă CJA de constituire va avea soarta primei şedinţe. Aleşii USL vor absenta, cel mai probabil, şi de la a doua convocare, negocierile cu UDMR fiind încă în toi la nivel naţional. Ca atare, convocarea unei a treia şedinţe de constituire a CJA este mai mult decât sigură. Şedinţa ar urma să fie programată pentru sâmbătă, în aceeaşi zi în care se va încerca, pentru a doua oară, şi constituirea CLM. Cel mai probabil, atunci cele două consilii vor fi validate. Dar totul se poate schimba, iar la probabilităţi nu stăm neapărat bine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!