ARAD. Stupoare printre locatarii blocurilor 219 şi 519 din Micălaca. Aceştia au fost anunţaţi că persoana care, în viziunea lor, i-a înşelat şi le-a luat banii pentru o lucrare pe care nu a mai executat-o, a fost scos de sub urmărire penală şi este curat ca lacrima. Problema celor câteva zeci de arădeni a apărut în luna noiembrie 2012, când, speriaţi de preţul uriaş al gigacaloriei, au hotărât să se debranşeze de la CET şi să îşi instaleze centrale pe gaz. În acest sens, locatarii au contactat o societate de profil, au stabilit termenii lucrării, au plătit zeci de mii de lei avans, după care au aşteptat ca firma să execute lucrarea. Şi cu aşteptările au rămas. Convinşi că au fost ţepuiţi de acel patron, arădenii au depus plângere la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad. Doar că oamenii legii au hotărât că patronul care a încasat banii dar nu a mai executat lucrarea nu a făcut nimic ilegal. Iar pentru a-şi motiva propunerea de neîncepere a urmăririi penale, agentul principal Claudiu Draia, cel care a investigat cazul, spune că acordul dintre cele două părţi nu este prevăzut de legea penală.
Curat ca lacrima
Poliţistul care a preluat cazul îi cam plânge de milă lui Călin Drinovan, cel indicat de arădenii de la blocuri ca fiind autorul înşelăciunii. Acesta arată în referatul în care propune neînceperea urmăririi penale faptul că patronul cu pricina ar fi început lucrările de introducere a instalaţiilor de gaz în apartamente, dar nu a finalizat treaba convenită „întrucât au apărut diverse probleme financiare la firma Termo-San-Gaz”. Iar faptul că Drinovan a comis, cel puţin în ochii celor lăsaţi fără bani, abuz de încredere, încasând bani cu promisiunea că va executa o lucrare, nu pare să-l fi înduplecat pe agentul principal Claudiu Draia să propună începerea urmăririi penale. Potrivit celor scris în raport, Draia susţine că „noţiunea de acord trebuie înţeleasă în sensul cel mai larg, însemnând orice formă de înţelegere bilaterală sau multilaterală, independentă sau figurând ca o clauză într-un contract, conform cercetărilor efectuate şi actelor depuse la dosar rezultă că fapta nu este prevăzută de legea penală, aceasta făcând obiectul unei cauze de natură civilă”.
Ca cireaşa pe vârful tortului, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au confirmat propunerea lui Draia, respectiv neînceperea urmăririi penale.
Încă o şansă
Arădenii înşelaţi mai au, însă, o şansă pentru a căuta dreptatea. Rezoluţia procurorului poate fi atacată la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad în termen de 20 de zile. Prim-procurorul poate anula decizia subalternilor săi şi poate dispune începerea urmăririi penale.
CITESTE SI:
Banii judetului intra la transparenta
Citiți principiile noastre de moderare aici!