ARAD. Primele contestații la amenda contravențională dată de către Serviciul Disciplina în Construcții pentru cei care s-au debranșat ilegal de la CET au ajuns la instituția care le-a emis, adică la Poliția Locală după ce arădenii au demarat procedurile legale de contestare la Judecătoria Arad. Amenda de 2.500 lei a fost aplicată în baza legii 50/1991 mai exact în baza art.26, unde se specifică că va fi penalizată „executarea sau desființarea, totală sau parțială, fără autorizație a lucrărilor prevăzute la art.3”, adică lucrări de modificare a construcțiilor precum și a instalațiilor aferente acestora, mai exact modificarea vechii instalații de încălzire. Până ieri, numărul contestațiilor care au ajuns la Poliția Locală era destul de mic, sunt doar două, potrivit reprezentanților instituției, dar numărul celor depuse la Judecătoria Arad este mai mare. De la înregistrare și până la înștiințarea emitentului mai trec, însă, câteva zile pentru a fi parcurși toți pașii birocratici necesari. Amenzile vin în urma autodenunțului sau a reclamațiilor făcute de vecini împotriva celui care a ales să se debranșeze. Reprezentanții Serviciului Disciplina în Construcții constată și întocmesc procesele verbale la locuințele denunțătorilor.
Așa cum am mai scris, anul acesta arădenii care au decis să renunțe la serviciile singurului furnizor de căldură din oraș, CET Hidrocarburi, și s-au debranșat ilegal primesc amenzi usturătoare. Baza juridică a legalității acestor amenzi a stârnit discuții aprinse și reacții foarte dure ale arădenilor care se simt obligați să rămână abonați ai CET, în ciuda dorinței lor de debranșare și a libertății de a alege dacă optează pentru un furnizor sau altul de căldură.
Politica CET Hidrocarburi este în ultimii ani menită să descurajeze ieșirile din sistem. După ce au complicat și ridicat foarte mult costurile de debranșare pe cale legală, care trec de 2.000 lei, au sistat debranșarea acolo unde blocurile sunt racordate la module termice. Primăria Arad, prin Poliția Locală, aplică această nouă amendă în cuantum de 2.500 lei. Dacă mai adăugăm și pe cea dată de Primărie prin serviciul societăți comerciale, între 500 de lei și 1.000 de lei pentru „debranșarea/decontarea de la CET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică” fără respectarea dispozițiilor legale, suma plătită pentru cei care s-au debranșat ilegal depășeste deja suma plătită pentru debranșarea legală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!