ARAD. A fost mult patos în şedinţa extraordinară de miercuri, 28 aprilie, a Consiliului Local Municipal. S-au exprimat nemulţumiri şi nelinişti, s-au adus acuzaţii, s-au dat verdicte iar, în cele din urmă, s-a votat într-un mod prin care unii s-au simţit nedreptăţiţi sau defavorizaţi.
La finalul şedinţei, atmosfera din Sala Ferdinand a fost detensionată printr-o intervenţie surpriză. Alesul PMP Cristian Galea – pastor la Biserica Creştină Adoram – a venit în faţa colegilor săi pentru a le vorbi despre „un subiect care pare off topic, care nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în acest Consiliu Local” – după cum însuşi l-a descris Cristian Galea. Apoi a continuat:
„Aş vrea să vorbesc despre o persoană pe care eu o respect foarte mult, o persoană de la care eu, personal, am învăţat probabil cele mai multe lucruri în această viaţă. Este vorba despre Iisus Hristos. Suntem în Săptămâna Mare, este o Săptămână a Patimilor şi cred că este potrivit să petrecem câteva minute în acest loc să vă spun foarte pe scurt un gând pe care-l am din acest punct de vedere, în această perioadă. Eu ştiu că Iisus Hristos nu are semnificaţie la fel de mare pentru toată lumea, chiar în acest loc, chiar în acest oraş. El înseamnă diferit pentru fiecare dintre noi şi pot să înţeleg acest lucru. În schimb, personal, cred că fiecare dintre noi putem să învăţăm câte ceva de la El. Sunt două lucruri pe care eu vreau să le pomenesc astăzi.
Un lucru are legătură cu jertfa. Suntem în Săptămâna Mare, Paştile sunt peste câteva zile şi cred că cel mai important lucru pe care putem să-l vedem şi pe care putem să-l învăţăm de la Iisus Hristos este jertfa Lui. O jertfă proprie: a lăsat ambiţiile Lui la o parte, a lăsat gândurile Lui, planurile acestea pământeşti şi a ales să Se pună la dispoziţia celorlalţi. Cred că ni se potriveşte foarte mult lucrul acesta şi cred că e bine ca, din când în când, să privim lucrurile din această perspectivă. Cu cât mai mult vom dori să câştigăm lucruri pentru noi, cred că alţii vor pierde şi viceversa. Cred că cu cât mai mult renunţăm la noi înşine, alţii vor câştiga. În speţă, acest oraş. Şi salut în avans acest lucru.
Un alt lucru despre care vreau să vorbesc este legat de unitate. Aparent, astăzi ar putea interpreta unii că nu am avut unitate. Nu cred că lucrurile stau aşa. Într-o astfel de zi, chiar într-o astfel de zi, Iisus se afla într-o grădină şi era măcinat de gândurile proprii, de suferinţa Lui, de durerile Lui, pentru că urma să moară. Un lucru care pe mine m-a frapat – şi am să vă citesc un verset – este Ioan 17:21, în care El spune aşa: <Mă rog ca toţi să fie una cum Tu, Tată, eşti în Mine şi eu în Tine, pentru ca şi ei să fie una în Noi, pentru ca lumea să creadă cu Tu M-ai trimis.> În acest context al durerii, El a avut în inimă oarecum dorinţa asta ca noi, oamenii, să fim uniţi, s-a rugat Tatălui pentru unitatea noastră. Acum, dacă noi suntem uniţi sau nu suntem uniţi, răspunsul puteţi să vi-l daţi voi” – a încheiat Cristian Galea.
Înainte de a pleca la locul său din sala de şedinţe, el i-a invitat pe colegii săi consilieri să rostească împreună, cu voce tare, rugăciunea „Tatăl nostru”, „ca să ne arătăm respectul faţă de Dumnezeu, ca să arătăm că ne pasă de ceea ce Dumnezeu spune şi face”.
Trimite articolul
XUn gest frumos și potrivit momentului
-
Daca acesta era singurul comentariu la articol, ar fi fost suficient. Si corect, si decent.
Sarbatori binecuvantate!
Slavit sa fie Domnul nostru Isus Cristos cel care este cu noi in fiecare clipa si pana-n veacuri !
sectanti. adoram e o secta nwnorocita
-
Luca 9:26
Căci de oricine se va rușina de Mine(Iisus) și de cuvintele Mele(Iisus), se va rușina și Fiul omului de el, când va veni în slava Sa și a Tatălui și a sfinţilor îngeri.TEST: AL CUI ESTI? ESTI A LUI HRISTOS SAU AL LUI satan. Singur poți răspunde cu o acurateta de 100%. Dacă-L mărturisești pe Hristos cu gura și trăirea ești al Lui. Dacă ești toată ziua în gură cu dracul iar viata ta arata ca dracul te călăuzește ești a lui.
Pretuiti-vă sufletul!
Sărbători fericite cu Iisus Hristos!-
Da Dl Adrian dar sa nu uitam ca: „dracii cred… şi se înfioară!” (Tu crezi că Dumnezeu este unul, şi bine faci; dar şi dracii cred… şi se înfioară! Iacov 2:19) Si nu uita ca in Evanghelii draci sunt printre primi care il recunosc pe Isus ca si Hrostos Fiul lui Dumnezeu („Ah! Ce avem noi a face cu Tine, Isuse din Nazaret? Ai venit să ne prăpădeşti? Te ştiu cine eşti: Sfântul lui Dumnezeu.” Luca 4:34 sau aceiasi relatare in Marcu 1:24)
Dar nu ia ajutat prea mult.
Deci prin faptul ca cei de la adoram il marturisesc cu gura pe Isus Hristos ca si Dumnezeu nu ii ajuta prea mult, pentru ca in cea ce invata apoi despre Isus ii tagaduiesc puterea si se indeparteaza vadit de Adevar.
Sa nu uitam ca cei de la adoram sunt cei ce au adus vrajitori de prin Africa cu pretentia ca inviaza morti aici si acum, si ca fac tot felul de minuni si etc.
Sau despre asa zisa lor inchinare cu pretext de slujba ca si a celor din Vladimirescu care au resusit sa intreaca cele mai prestigioase discoteci si clubluri, departe de orice inseamna Crestin si Scriptural.
Despre astfel de oameni vorbea si Sfantul Apostol Petru cand spunea despre: „cei neştiutori şi nestatornici (ce rastamacesc Scripturile)le răstălmăcesc ca şi pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.”Cine are urechi sa auda!
-
Te intreb si pe tine: ce anume din ce a spus Galea contravine teologiei tale?
Gasesc ilare discutiile teologice in sectiunile de comentarii – valabil si pentru interlocutorul tau de mai sus. Sunteti ca nuca propulsata in perete. Poate observi diferenta intre felul in care l-am “urecheat” pe Florian mai jos si imprecatiile voastre.
Acestea fiind spuse: nu am fost niciodata la ei in biserica, prin urmare afirmatiile tale le iau cu o “lingura de sare”, vorba ceea. Bunaoara, probabil au avut vreun carismatic din Africa, fie unul cu teologie gresita (din nou, nu sunt carismatic, consider ca o iau pe ulei rau de tot cei mai multi dintre ei in multe) invitat si tu il numesti “vrajitor”. Ma intreb cata experienta practica sau din citit ai cu fenomentul religios din Africa, pentru a te pronunta (eu unul am “zgariat” subiectul, citind teologi de pe continentul respectiv).
Legat de muzica, stiu multi care “au primit prin ingeri” 😉 felul in care trebuie sa se desfasoare programele religioase in biserici: sa se trezeasca din atipire enoriasii numai cand intra fanfara :). Asta din nou o spun ca unul mai conservator, cu studii de muzica clasica, dar care nu confunda gusturile sale cu edictele divine – ceea ce vad la multi ca e cazul. Unii care azi canta muzica ce, pentru altii, e “lumeasca” – daca ai depasit muzica bizantina esti vinovat in ochii altora, la fel de hotarati ca tine. In fine – discutii aproape copilaresti, pentru alt context, alt timp, chiar dac vad ca ai o tendinta de a aduce aceleasi aspecte in discutie la mai fiecare articol in care apare Galea. (As face un mic pariu ca si stiu carui cult apartii, dar aceasta o voi lasa la categoria “curiozitati” si “trivia”.)
Dar, inca o data: ce legatura are ce scrii tu cu mesajul lui Galea din articol? A fost sau nu scriptural?
-
Swede, (nu stiu daca sa iti spun Dl sau D-na), poate raspunsul meu vine prea tarziu, poate il vei mai citi oricum, cuvintele Dl Galea se asemana pana aproape de confundare cu teologia liberala, care de asemenea nega divinitatea lui Isus, este adevarat ca Dl Galea o face foarte subtil, in primul rand prin faptul ca face adevarul despre Isus sa fie unul relativ, adica adevarul tau poate fi pentru tine un adevar absolut dar pentru tot restul oamenilor va fi un adevar relativ. Pe cand pretetiile lui Isus au fost intotdeauna absolute, fie in fata marilor arhierei Iudei fie in fata lui Pilat.
Apoi Dl Galea a golit de tot ce insemna ispasire (teologia rascumparari/ispasiri – vezi John Murray Rascumpararea Realizata si Aplicata) jertfa lui Isus Hristos si a transformat-o in ceva social, filantropic (un fel de moarte a unui bun filozof). Exact ce spuneau si teologi liberali din sec XVIII-XIX. “a lăsat ambiţiile Lui la o parte, a lăsat gândurile Lui, planurile acestea pământeşti şi a ales să Se pună la dispoziţia celorlalţi.“ Departe ca cerul de pamant de ce spune Sfintele Scripturi despre Isus. Planuri pamantesti: pai care erau planurile pamantesti a lui Isus – sa faca voia Tatalui care la trimis, a lasat gandurile Lui – Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Hristos Isus: El, cu toate că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a desbrăcat pe sine însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce. Filipeni 2:5-8
Iar cea ce urmeaza in continuare in discursul Dl Galea tine mai mult de filozofia New Age decat de crestinism.
Iar legat de unitate, citatul folosit este parte din rugaciunea de Mare Preot a lui Isus rostita in Camera de sus unde a instituit si Sacramentul Euharistiei. Rugaciunea acea a fost totalmente pentru Biserica si nu pentru toti omaeni in general, se poate observa la o simpla lecturare a Ev Ioan 17.
Dar cum am mai spus, discursul urmareste exact linia teologiei liberale in care Isus este privit ca un mare filozof si un bun exemplu de urmat in viața. Ca un care s-a sacrificat pentru alții si pentru ideile sale la fel cum au facut-o si filozofi greci. Vorbeste despre o unitate generala care se bazeaza pe nimic.
In tot discursul Dl Galea nu apare de fel sensul primar al jertfel lui Hristos: El suferinţele noastre le-a purtat, şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu, şi smerit. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El, şi prin rănile Lui Suntem tămăduiţi. Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui; dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor. Isaia 53:4-6.
Si sa iti rapund pe sleau la ultima intrebare: Discursul Dl Galea nu a fost Scriptural.
Legat de apateneta mea cultica s-ar putea sa te inseli, dar cine stie, adevarul e ca ai ridicat si in mine curiozotati legat de ce etica cultica mi-ai alocat.
-
-
-
-
Ai votat sigur USR 🤫 și useristi prefera sa fie violați sălbatic împreună cu partenerele lor dar sa nu rostească numele lui Isus Hristos.
-
nu, e PSD-ist infocat si ortodox de peste 2000 de ani desi Isus a murit acum 1987 de ani
-
-
Si cu ce anume nu esti de acord din ce a spus? Oare mesajul lui, sau al tau (anonim), e mai potrivit spiritului Sarbatorii si de dorit in gura unui crestin?
Nu a vorbit..a citit ..și puteau invită un creștin să vorbească despre Iisus nu un sectant din pusta Americii
-
De ce, Floriane, cata vreme majoritatea “sectarilor” isi cunosc mai bine Biblia si O traiesc mai frumos decat majoritatea voastra?
Si, mai ales, in preajma Pastelor nu cauta galceava, ca tine, un (chipurile, corecteaza-ma daca gresesc 😉 ) “drept”-credincios :)?
Pro-tip: orice ortodox care chiar se plimba pe la biserica (nu de forma…adica “se prinde” ceva de el de acolo, dincolo de un ritual) nu are atitudinea ta. In experienta mea, sunt oameni seriosi, deschisi, cu care poti discuta doctrina si…nu te injura.
Ai aflat asta azi de la mine si ai devenit mai destept. Sa-ti fie de folos!
A, care “mine” intrebi? Unul care a facut niscaiva teologie la nivel universitar cu profesori din diferite culte, inclusiv profesori ortodocsi care va pregatesc preotii…oameni minunati, carora le-ar fi rusine de tine.
Asa ca da, iti bat obrazul. Nu am nimic de-a face cu Galea, avem diferente doctrinare, dar te provoc sa pui degetul unde anume a spus ceva ce tie iti spune doctrina altfel.