Arad. Un anunț publicat în paginile de reclamă ale ziarului nostru, Jurnal arădean, luni, 18 octombrie 2021, anunț pe care nu l-am descoperit încă niciunde altundeva, nici măcar pe facebook-ul Primăriei Arad, unde de obicei instituția postează cu întâietate activitatea edilului și a unității, nici pe pagina oficială a municipalității, vorbește de o dezbatere pe tema „oportunității achiziționării clădirii Teatrului Vechi din Municipiul Arad”.
De aici, din anunțul publicat la noi, aflăm cu surprindere că Primăria Arad organizează în sfârșit o dezbatere publică pe tema Teatrului Vechi. Evenimentul ar urma să aibă loc vineri, 22 octombrie, ora 11.00, dar el nu este organizat la inițiativa Primăriei Arad, așa cum suntem obișnuiți când vine vorba de marea majoritate a dezbaterilor de gen, ci la inițiativa Comisiei de educație, cultură, culte, copii, tineret, sport și turism a Consiliului Local al Municipiului Arad. Tot la categoria atipic am încadra și faptul că dezbaterea publică nu vizează un proiect de hotărâre, așa cum se întâmplă mai de fiecare dată în Arad, ci oportunitatea redactării unui astfel de proiect, pornind de la oportunitatea cumpărării din bani publici a, probabil, celui mai vechi teatru permanent din România.
O oportunitate, nu un proiect!
În general, când vine vorba de Arad, oportunitatea nu a fost discutată niciodată cu arădenii, care au fost chemați, mai degrabă, să-și spună părerea doar despre deja redactatele oportunități gândite de Primărie, sau despre proiecte pe care legea te obligă să le supui transparenței, precum stabilirea taxelor sau impozitelor locale, conturarea bugetului local ori strategii deja elaborate de dezvoltare.
Dacă mai amintim că dezbaterea e limitată la cele 40 de minute oferite gratuit de platforma Zoom, acolo unde se va desfășura online întrevederea, dar cu posibilitatea de organizare a unei noi sesiuni de dezbatere, și dacă mai spunem că regulile sunt pentru prima dată precizate extrem de clar în cadrul acestui anunț, inclusiv cât au voie să vorbească interlocutorii sau faptul că nu au voie să devieze de la temă (fapt care se amintea de obicei la debutul dezbaterii și nu în anunț), conturăm în mare tabloul acestei „mult dorite” dezbateri publice.
Anunțul de dezbatere al Primăriei Arad
Iată ce se spune în anunțul Primăriei Arad: „Persoanele care doresc să participe online la dezbatere vor anunța până cel târziu la data de 22.10.2021, ora 9.00, intenția de participare și, totodată, vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție la adresa de email dezbaterepublica@primariarada.ro, unde vor preciza nume, număr de telefon, instituția/organizația pe care o reprezintă și adresa de email pentru transmiterea invitației online.
Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii vor trebui să specifice acest lucru în cadrul aceluiași email. Participanții la dezbatere care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea subiectului aflat pe ordinea de zi. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de cinci minute pentru fiecare participant. Transmiterea solicitării de participare la dezbaterea publică reprezintă acordul explicit al expeditorului cu privire la prelucrarea datelor de caracter personal în scopul îndeplinirii unor obligații legale de către Primăria Municipiului Arad”.
Despre alte bugete
Reamintim cititorilor că, în primăvară, proprietarii Teatrului Vechi și-au anunțat intenția de a vinde imobilul, fiind obligați de lege să ofere întâietate la cumpărare Ministerului Culturii, Consiliului Județean Arad și Primăriei Arad, cele trei instituții refuzând pe rând, în ordinea indicată de lege, oferta. Discuțiile legate de cumpărarea teatrului s-au aprins în acea perioadă și pentru că mass-media s-a activat și a considerat că Aradul ar trebui să găsească bani pentru cumpărarea acestui monument istoric, parte din mândria Aradului, în condițiile în care suma cerută era de doar 200.000 de euro. Subiectul a fost reaprins din când în când, fie de anunțurile și îndemnurile ONG-urilor care s-au adunat laolaltă încercând să determine arădenii și pe toți oamenii de bine să participe la o subscripție publică pentru cumpărarea edificiului, fie de diversele investiții ale Primăriei, mult mai scumpe decât teatrul și uneori inutile. Un brad artificial pe care Primăria avea de gând să-l achiziționeze, cu 100.000 de euro, achiziție care fusese supusă cu rapiditate votului aleșilor locali în cadrul unui proiect de hotărâre, fără a trece de vreo dezbatere pe tema oportunității, a readus de curând în discuție achiziția Teatrului Vechi. Aleșii USR PLUS au propus atunci mutarea banilor de la brad la teatru. Banii au fost transferaţi, dar fără precizarea explicită a destinaţiei (achiziţia teatrului), însă pentru aleşi şi pentru executivul Primăriei semnificaţia votului a fost destul de clară.
De la brad, până astăzi
De atunci și până acum, s-a întâmplat public doar acest anunț de dezbatere publică online în care arădenii sunt invitați să își spună cuvântul. Cum va fi calculată oportunitatea achiziției în baza dezbaterii, știut fiind faptul că, la astfel de evenimente, arădenii pot fi numărați pe degetele unei mâini, hai, două, rămâne de văzut. Noi vom urmări cu maxim interes dezbaterea și vom cere date privind modul în care se va decide apoi dacă achiziția celui mai vechi teatru permanent de pe teritoriul României actuale va fi considerată oportună, criteriile care au stat la baza deciziei etc.
Trimite articolul
Xar trebui cumparat pentru ca face parte din patrimoniul aradului. acel patrimoniu lasat de inaintasii nostrii si pe care noi nu suntem in stare sa-l intretinem! peste tot in lume, in toate orasele care vor turism sunt cladiri de-astea. atata o dezbatem pana se darama singur si am scapat. PENIBIL
Glume proaste.
Afacerea F.Z. trasă la indigo.
Let’s be honest. The project is going to become another bottomless money hole. Years of re,re,renovations and at the end will become useless. Romania, simplu pus nu știe să valorifice in nici un fel istoria. Nimeni nu are nici un interes a vizita acesta țarà și la urma urmei ce avem la nivelul celor din jurul nostru?
Un lucru e sigur. Acomodări hoteliere la prețuri exorbitante și comfort substandard.
Lăsați-o baltă fraților că vă cunoaștem .