Am scris (de mulţi ani) şi am atras atenţia în multe articole despre pericolul de a se ruina o clădire de patrimoniu de o importanţă deosebită pentru Arad – Teatrul Vechi – dar fără nici un rezultat. Edificiul ridicat de Iacob Hirschl (în 1817) a revenit din nou în atenţia publicului, mai ales după ce Primăria şi-a manifestat intenţia de a achiziţiona clădirea de pe str. Gh. Lazăr. Şi pentru că s-a tot vorbit de negocieri, de ajungerea la un preţ real, este firească şi curiozitatea arădenilor: cine sunt proprietarii Casei şi Teatrului Hirschl?
Adrian Vineşiu: În fapt, tot imobilul este pe Richard Tamas Kiss. Noi am fost doi moştenitori pe un testament al domnului Ludovic Szentendrey, care, la rândul lui, a fost moştenitor direct al ultimului deţinător al întregului edificiu (casa şi teatrul Hirschl), Ştefan Lidolf, cel de pe care s-a făcut naţionalizarea. După testamentul menţionat, Kiss a moştenit Complexul Hirschl, iar eu sunt moştenitorul clădirii fostei Direcţii Agricole (de pe str. Cloşca 4)
În aceste condiţii, cum de acţionaţi amândoi ca proprietari ai clădirii de pe str. Gheorghe Lazăr?
Adrian Vineşiu: Deşi fiecare este moştenitor pe bunuri separate, interesele sunt convergente, având în vedere că este o moştenire pe baza aceluiaşi testament. De aceea acţionăm împreună pentru recuperarea tuturor bunurilor ce ni se cuvin.
Am aflat că aţi avut şi intenţia de a dona Teatrul Vechi. Când şi ce s-a întâmplat?
Adrian Vineşiu: Teatrul Vechi l-am oferit ca donaţie, cu act legalizat la notar. Pe parcursul procesului, între 2002-2005, noi am depus actul de donaţie în instanţă pentru o înţelegere amiabilă. Ideea era ca să dăm Teatrul Vechi şi noi să rămânem doar cu casa de pe Gh. Lazăr 1 (Casa Hirschl). Dar totul a rămas doar la faza de propunere, fără nici o finalitate. Procesul şi-a urmat cursul şi, din fericire pentru noi, în toamna lui 2005 am câştigat întregul Complex, prin sentinţă definitivă, la Curtea Supremă.
Există clădiri de patrimoniu şi în proprietate privată. Nu v-aţi gândit să valorificaţi, cu forţe proprii, această clădire ce vorbeşte despre istoria culturală a Aradului?
Adrian Vineşiu: Aici ne întoarcem la problema legală pentru că, neavând voie să schimbăm destinaţia spaţiului, eram obligaţi să facem teatru. Ceea ce însemna să subvenţionăm o activitate care, în mod normal, este finanţată de stat. Ca să nu mai vorbim de restaurarea clădirii, care ar fi însemnat cheltuieli uriaşe.
Nu ni se poate imputa nici trecutul comunist. Multe voci ne-au acuzat de nepăsare. Dar noi am preluat un bun care a suferit, în ultimii 50 de ani de comunism, o grămadă de transformări. Suntem nişte spectatori nevinovaţi, care am luat clădirea exact în starea care este la ora actuală.
Pentru restaurare e nevoie de sume mari, or, noi nu avem bani pentru asemenea demersuri îndrăzneţe. Iar încercările noastre de asociere au eşuat şi am ajuns la situaţia din ziua de astăzi.
Când a reînceput dialogul cu Primăria şi care este stadiul negocierilor?
Adrian Vineşiu: Practic, dialogul cu Primăria a început săptămâna trecută, vineri, urmând ca aceasta să propună începerea negocierilor. Am depus şi o oferă de preţ, care va fi susţinută de expertize, făcute şi de noi şi de ei, pentru a îndeplini cadrul legal.
V-am văzut, recent, la o dezbatere a Mişcării Arădene pe tema „Salvăm Teatrul Vechi”. S-au spus multe acolo – de la o plată în rate pe mai mulţi ani, la strângere de fonduri şi chiar de muncă patriotică – dar clar se vedea entuziasmul. D-voastră, acum după depunerea ofertei de vânzare, sunteţi optimist? Cum vedeţi viitorul Teatrului Vechi?
Adrian Vineşiu: Să spun că aş fi optimist, ar fi prea mult. Eu sper într-o înţelegere amiabilă având interesul comun. Eu văd Teatrul Vechi ca o bijuterie a Aradului. Cred că trebuie să ne respectăm istoria, să afle şi cei de azi şi cei care vor veni după noi, ce au făcut înaintaşii noştri.
Aş aminti, ca o concluzie, vorbele d-lui Bujor Buda, care-şi încheie emisiunile la TV spunând: „Voi arădeni nici nu ştiţi ce oraş frumos aveţi!”
„Trebuie să ne respectăm istoria şi să învăţăm din istorie”
vasile.filip@informmedia.ro
CITESTE SI:
Care va fi soarta Teatrului Vechi din Arad?
Citiți principiile noastre de moderare aici!