ARAD. Conform ultimelor statistici, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană pe harta incidenției cazurilor de tuberculoză (TBC), înregistrând trei ani de creștere a numărului de cazuri diagnosticate atât în rândul adulților, cât și în rândul minorilor. Din raportul Institutului Național de Sănătate Publică, în anul 2023, incidența cazurilor la nivel național a fost de 48 de cazuri la 100.000 de locuitori, în creștere constantă față de 2022 și 2021. Peste 10.000 de cazuri au fost înregistrate anul trecut, iar un semnal de alarmă îl constituie faptul că jumătate dintre cazuri au fost documentate la minori.
Considerată o boală a sărăciei, forma activă a TBC este favorizată de scăderea capacității imune de apărare și, tot mai des, medicii semnalează forme de boală rezistentă la tratament, cu prognostic rezervat.
La nivelul județului nostru, datele privind bolnavii de tuberculoză sunt centralizate de către Direcția de Sănătate Publică Arad, care are o evidență inclusiv a bolnavilor readmiși, după o perioadă de stabilizare. Astfel, în cursul anului trecut, s-au înregistrat 150 de cazuri noi de TBC, dintre care 3 la copii cu vârsta de până la 14 ani. Dintre acestea, 79 sunt în mediul urban și 71 în mediul rural. Readmiși au fost 32 de bolnavi, toți adulți. Au fost, însă, și bolnavi scoși din evidență. 173 dintre ei au răspuns tratamentului, fiind considerați vindecați la finalizarea acestuia, iar 29 au decedat.
Aparatură suficientă și funcțională
Dacă în alte județe, aparatura specifică investigării și tratării tuberculozei stă în cutii, în așteptarea avizelor, dar și a medicilor specialiști, Aradul pare că stă bine la acest capitol.
Potrivit Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, Compartimentul TBC din cadrul un Secției de Pneumologie și Ftiziologie are microscop cu ajutorul căruia se citește o eventuală prezență a bacteriei (BK – bacilul Koch) care determină tuberculoza direct din spută, și aparatul de RT-PCR care citește probele din spută (ca produs patologic).
„Se mai utilizează Rx standard și uneori CT (dacă pacientul nu e contagios, adică dacă are BK direct negativ). Toate aparatele sunt funcționale”, a precizat Simina Roz, purtătorul de cuvânt al SCJU.
Tratamentul este unul de lungă durată și se recoamdă terapia sub observare directă: tratament standard, timp de șase luni, pe timpul căruia, în primele două luni, se administrează Hidrazidă, Rifampicină, Etambutol și Pirazinamida, iar apoi, în următoarele patru luni doar Hidrazidă și Rifampicină. Durata medie de spitalizare este de 40 de zile.
59 de cazuri noi în cinci luni
Compartimentul TBC are 23 de paturi, dintre care sunt ocupate, la ora actuală, 10.
„Toți pacienții internați în acest moment sunt adulți. Pentru anul 2024, avem în evidență 96 de cazuri, 95 de adulți și un minor. Zece dintre ei sunt cu recidivă, iar 59 sunt cazuri noi. În primele cinci luni ale anului în curs, au fostt înregistrate șase decese”, a mai spus Simina Roz.
Astfel, în 17 luni, s-au înregistrat 35 de decese, ceea ce înseamnă că lunar, doi arădeni au murit din cauza tuberculozei.
Prevenție
Prevenția generală constă în măsuri de susținere a sistemului imun, evitarea zonelor aglomerate, a zonelor endemice sau de focar. Vaccinarea este o metodă utilă de prevenție. Vaccinul BCG, realizat dintr-o tulpină atenuată de M. bovis este administrat la > 80% dintre copiii lumii, în primul rând în țările cu o prevalență crescută a TBC. Eficacitatea medie generală este probabil de doar 50%. BCG reduce în mod clar rata TB extratoracică la copii, în special meningită TB și poate preveni infecția TB.
Citiți principiile noastre de moderare aici!