„O practică tinde să devină un fenomen îngrijorător – abandonarea animalelor de companie în pădure. De cele mai multe ori sunt aduşi câini, care se sălbăticesc sau se înhăitează, dar nu fac excepţie nici animalele exotice, cum ar fi broaştele ţestoase. Acestea sunt abandonate de regulă în Lacul Măltăreţ. Aşa cum se întâmplă şi în cazul altor specii introduse în afara arealului natural, ţestoasele exotice concurează şi de multe ori elimină speciile autohnone, devenind invazive”, subliniază reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului.
Recent, angajaţii parcului au găsit în Pădurea Ceala şi doi pitoni, părăsiţi probabil de stăpân după ce au devenit prea greu de întreţinut. Când au fost găsiţi, unul dintre ei era deja mort, iar cel de-al doilea are şanse mici de supravieţuire, fiind rănit.
Amenzi
„Atragem atenţia asupra faptului că abandonarea animalelor domestice sau de companie în ariile protejate reprezintă o practică periculoasă, care este aspru pedepsită de lege. Amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 60.000 de lei, iar Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, împreună cu instituţiile abilitate, nu vor ezita să le aplice”, spun aceştia.
Alte probleme
Debarasarea la întâmplare a gunoaielor sau aprinderea focului în locuri nepermise sunt doar două dintre problemele cu care se confruntă administraţia ariei protejate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!