ARAD. La finalul şedinţei ordinare a CLM din luna iulie, primarul Călin Bibarţ a solicitat aleşilor să-şi exprime acordul sau dezacordul în privinţa unei solicitări venite din partea Consiliului Judeţean Maramureş privind depozitarea unei cantităţi de deşeuri menajere la groapa ecologică din Arad.
„Există, în Arad, groapa de gunoi care este operată de FCC în colaborare cu Primăria, pentru că sunt concesionate terenurile. La momentul la care au fost aprobaţi să funcţioneze, cu mulţi ani în urmă, de principiu s-a gândit să nu se primească din alte judeţe gunoi menajer, ca să nu se umple prea repede şi să devenim noi groapa altora. Acum, cei de la Maramureş au o problemă şi au făcut o solicitare către FCC şi către noi, să le luăm 10.000 de tone. Nu e foarte mult, s-a vorbit şi cu Mediul… le-a acceptat şi Bihorul, unde au dus tot 10.000 de tone. Ne cer un acord să le dăm voie să ducă maximum 10.000 de tone până la sfârşitul anului. Şi am zis că e corect să vă informez şi chiar să vă cer un acord, dacă consideraţi. Dacă nu, îi oprim să nu ducă. Au mai fost situaţii din astea, la excepţional, de-a lungul anilor, în care s-a acceptat pe o cantitate limitată şi pe un interval de timp, ca să nu rămână altcineva suspendat. Dar nu ca regulă” – a subliniat primarul Călin Bibarţ în plenul CLM.
Solicitarea Consiliului Judeţean Maramureş a fost supusă votului Consiliului Local Municipal Arad. Doar 11 aleşi au fost de acord cu această solicitare, votând „pentru”, în timp ce 12 s-au abţinut de la vot. Aşadar, solicitarea a fost respinsă: la groapa de gunoi din Arad nu vor ajunge deşeuri din altă parte. „Atunci vom comunica Maramureşului că nu pot să aducă” – a conchis edilul Aradului.
Câteva precizări
Imediat după vot, consilierul UDMR, Levente Bognar, a explicat: „Aradul a fost primul oraş care şi-a amenajat o astfel de groapă ecologică. E o realizare, chiar dacă costă. Alte oraşe, dacă nu au făcut, e o problemă negativă pentru ei. Dacă nu are un impact negativ asupra gândirii noastre în perspectivă, ar trebui să analizăm şi să discutăm după aceea vizavi de influenţele acestei decizii.”
Prezent la şedinţa CLM, administratorul FCC, Andrei Popescu, a precizat că într-un act adiţional la contractul de concesiune e prevăzut dreptul de a aduce din afara judeţului 37.000 de tone de deşeuri. „Ele au fost prevăzute ca o coadă de echilibru pentru menţinerea tarifelor în actuala matcă. Din 2012 noi nu am mai modificat tariful de 22,11 euro/ tonă, care e tariful pentru <municipale>. Aşadar, aducem din afara judeţului deşeuri în special industriale pentru că acolo sunt tarifate la 28 euro/ tonă. Şi atunci reglăm profitabilitatea companiei. Se ştie, toate companiile urmăresc indicatori financiari, iar indicatorul nostru financiar de profitabilitate este undeva între 10 şi 15%. Acesta e motivul pentru care am adus cantităţi din alte judeţe. Au fost cazuri punctuale în care am ajutat judeţe care ne-au solicitat – Caraş-Severin, Alba – care nu aveau la momentul respectiv un depozit.”
Trimite articolul
XOr sa le aduca pe sest tiganii cu dubitele, ca si acum si or sa le arunce pe Lunca Muresului, in padurile dealurilor Zarandului, de-a lungul vailor. la marginea drumurilor la fel ca zdrentele si mizeriile ce le aduc din Vest unde cica ei recicleaza . Cei de la Garda de Mediu vegeteaza, intre doua salarii, nu iese nimeni pe teren sa vada dezastrul
În sfârșit o hotărâre corectă. Nu mai vrem alte gunoie de la alții, avem destule, rezultatul se vede. Aradul regresează în ritm alert.
Acum sambata seara Ardeeee groapa de gunoi aloo autoritati
Pun pariu ca mafiotul Falconeti cu sluga lui Bibart vor aduce gunoaiele in Arad ca sa faca afaceri murdare