Persoanele fără posibilităţi materiale, care preferă să stea în frig decât să plătească sume covârşitoare la încălzire, primesc o nouă lovitură!
Se prefigurează creşteri importante la valoarea facturilor de energie termică, la iarnă, pentru locatarii care s-au debranşat sau care fac economii prin închiderea robineţilor termostataţi de la repartitoarele de încălzire. Asta, deoarece printr-un Ordin emis de şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunale se măreşte cota parte pentru încălzirea părţilor comune (care este în prezent, în funcţie de decizia locatarilor din bloc, de până la 10% din valoatea totală a facturii de încălzire) până la 50%!
Prin Ordinul ANRSC 343 din iulie 2010 se reglementează modalitatea de calcul a cotelor de încălzire din părţile comune, printr-o serie întreagă de formule matematice. Cea mai importantă prevedere, însă, este cea care vizează blocurile în care sunt montate repartitoare de costuri, în care nu s-a realizat inventarierea suprafeţelor comune, aici impunându-se cote fixe de 30% şi 50% pentru câte trei luni din sezonul de încălzire.
Locatarii din blocuri care îşi închid repartitoarele, sau chiar s-au debranşat şi se încălzesc cu alte sisteme, vor fi puşi să împartă, timp de trei luni, „frăţeşte”, împreună cu vecinii, jumătate din valoarea totală a facturii. În prezent, circa 90% din valoarea totală a facturii la încălzire este împărţită în funcţie de consumul individual, stabilit de repartitor, iar 10% este împărţită pauşal la toţi locatarii. Din iarnă, timp de trei luni, doar jumătate din costul total, pe bloc, va fi împărţit pe apartamente în funcţie de consumul individual, iar restul de 50% din cheltuielile cu încălzirea vor fi plătite în sistem pauşal. „În cazul în care din motive bine justificate operatorii economici care exploatează repartitoare de costuri nu finalizează inventarierea suprafeţei echivalentă termic în subsolurile condominiilor în care sunt montate repartitoare, până la începutul sezonului de încălzire 2010 – 2011, se admite, numai pentru acest sezon de încălzire, utilizarea în calculele de repartizare a unei cote procentuale aferentă părţilor comune de 30% din valoarea facturii pentru încălzire în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi de 50% din valoarea facturii în celelalte luni în care se furnizează agent termic”, se precizează în document.
Până la 100 de lei!
Potrivit lui Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA, „ne aşteaptă o majorare, dacă nu se face inventarierea. Se poate ajunge până la o majorare de chiar 100 de lei la un apartament cu două camere. Sfătuim asociaţiile să grăbească inventarierea părţilor comune”.
Proiect de lege
Pe lângă prevederile acestui ordin, care produce efecte doar în sezonul de încălzire 2010 – 2011, administraţia pregăteşte şi completarea legii energiei cu date clare de calcul a cotelor comune de încălzire. Potrivit proiectului, procentul va fi stabilit de Adunarea Generală a Asociaţiilor de Proprietari şi nu va putea fi mai mic de 30% şi nici mai mare de 50% din totalul energiei termice înregistrate pentru încălzirea unui bloc de locuinţe. În prezent este de maxim 10%.
Proiectul de completarea Legii nr. 325 privind serviciul public de alimentare cu energie termică a primit avizul favorabil al Guvernului şi a trecut de Senat, urmând ca votul final să se dea, în toamnă, de Camera Deputaţilor.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!