Aproximativ 20 de ani sunt cuprinși în colecțiile de fotografii și machete expuse în foaier prin care se dorește a fi evidențiat Aradul, imediat după Marea Unire, adică după 1920. Atunci, Aradul a deținut un rol esențial în dezvoltarea economică, socială, culturală din țară și s-a integrat foarte bine pentru că venea cu o zestre spirituală culturală deosebită și cu aport chiar și la strategia politică din anii marelui război. Pe această temă au vorbit dr. Constantin Inel, directorul Complexului Muzeal din Arad, cât și prof. Horia Trută de la Galeriile Turnul de Apă.
Tot cu acest prilej, prin expunerea dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” și a prof. Marius Grec, s-a lansat volumul monografic „Jandarmeria rurală arădeană (1940 – 1949)”, purtând semnătura istoricului Emil Arbonie. Cartea prezintă complicata istorie a jandarmeriei dintr-o perioada foarte tulbure. “Dacă veți avea curiozitatea să răsfoiți volumul veți vedea că e foarte bine documentat, a necesitat foarte multă muncă pentru că e realizat în arhive, nu vine cu interpretări spectaculoase (…) Emil Arbonie e un cercetător istoric adevărat, un istoric care nu face afirmații nedocumentate.”, a încheiat prof. Marius Grec.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Complexul Muzeal Arad și Biblioteca Județeana „Alexandru D. Xenopol” Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!