ARAD. De vreo trei ani încoace, podurile de pe drumurile judeţene şi-au schimbat aspectul. Cel puţin în ceea ce priveşte iluminatul pe timp de noapte, dar şi siguranţa traficului rutier. Autorităţile judeţene au montat pe podurile din judeţ becuri alimentate cu panouri solare, becuri menite să ofere siguranţă circulaţiei în zonele respective. Dar cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, Consiliul Judeţean Arad (CJA) s-a văzut nevoit să bage zeci de mii de lei în reparaţiile becurilor cu pricina. Cauza? Hoţii. A fost nevoie ca un singur hoţ să descopere faptul că panourile solare alimentau nişte baterii de cupru care, pe timp de noapte, ofereau energia pentru funcţionarea becurilor, că podurile au şi rămas deja fără lumină.
Cristian Drăgan, administratorul judeţului, a declarat că „avem mari probleme cu furturile acumulatorilor de cupru, acumulatori care înmagazinează energia electrică produsă în timpul zilei de panourile solare. Stâlpii de pe podurile din Seleuş, Bârsa, Bocsig sau Săvârşin au fost vandalizaţi, iar acumulatorii au fost furaţi şi vânduţi, cel mai probabil, la fier vechi”. Iar pagubele nu sunt deloc mici: „am cheltuit, până în prezent, vreo 40.000 de lei pentru înlocuirea acumulatorilor şi pentru reparaţiile necesare repunerii în funcţiune a becurilor cu pricina. O sumă foarte mare. De fiecare dată când am descoperit furturile şi vandalizările stâlpilor am anunţat Poliţia, dar nu a fost găsit niciun vinovat”, a explicat Drăgan.
Cei de la CJA au observat că s-au „fript” de prea multe ori cu hoţii şi că reparaţiile nu îşi au rostul sub nicio formă, becurile căzând victimă în calea infractorilor la câteva zile de la înlocuirea acumulatorilor. Acum se caută o altă soluţie pentru a rezolva problema acumulatorilor de cupru. „Pentru acest an nici nu am alocat fonduri pentru reparaţiile acestor becuri. Nu are niciun rost. Pe cum le reparăm, aşa sunt distruse. În schimb, am luat legătura cu firmele care au montat stâlpii şi panourile fotovoltaice pentru a găsi o soluţie. Vom încerca să sudăm cumva cutia metalică ce adăposteşte acumulatorii, să o etanşeizăm, să nu mai poată fi deschisă. Reparaţiile nu îşi mai au rostul deoarece cheltuim o grămadă de bani pe piese ce vor fi furate din nou”, a mai spus administratorul judeţului.
Şi supraveghere video
O altă soluţie la care se gândesc cei de la CJA este montarea unor sisteme de monitorizare video pe podurile căzute pradă hoţilor. „Ne gândim să instalăm camere de luat vederi pentru protejarea acestor stâlpi. Investiţia nu ar fi foarte mare, dar măcar am scăpa de hoţi. Sau, dacă nu am scăpa de ei, măcar aceştia ar fi înregistraţi video şi ar răspunde în faţa legii pentru faptele comise”, a precizat Cristian Drăgan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!