ARAD. Ai greşit în faţa legii? Numele ţi-e protejat de lege. Consumatorii nu au voie să ştie exact cine le-a dat carne expirată sau le-a vândut cafea fără a le da bon fiscal. Aşa e legea, nu-i ucide pe cei vinovaţi, ci le dă amenzi, le face publice greşelile, dar nu-i arată cu degetul şi are grijă să nu fie invocată cumva… concurenţa neloială. E cazul deja cunoscut şi ridicol al celor de la Protecţia Consumatorului, care îi amendează pe cei care ne pun în pericol siguranţa sau drepturile, dar care nu ne aduc la cunoştinţă cine ar fi aceia. Pentru că acesta ţine de secretul de serviciu. E, mai nou, şi cazul celor de la ANAF, care au închis câteva unităţi din Arad dar care ne-au precizat faptul că nu ne pot indica cine sunt comercianţii asupra cărora s-a luat această măsură.
Cu greu am aflat oricum şi câteva dintre datele care ne-au interesat pe acest subiect fierbinte, pentru că de la Arad am fost trimişi la Deva, iar de la Deva la Bucureşti, în căutarea unui răspuns la întrebarea: câte societăţi arădene au fost închise de ANAF pentru lipsa eliberării unui bon fiscal.
Răspunsul primit
În cele din urmă, după telefoane date la Arad, Deva şi Bucureşti, după un e-mail trimis la Antifraudă Bucureşti, multă amabilitate şi cam o săptămână de aşteptare, am primit răspuns: la Arad s-au închis două puncte de lucru. Numele unităţilor închise nu ne-a fost comunicat pentru că legislaţia care ar trebui să ne protejeze pe noi, consumatorii, nu le dă voie instituţiilor să le facă publice.
Aradul, aşa cum îl ştim
Am aflat, totuşi, câteva date, cu excepţia celor esenţiale. Iată care sunt informațiile pe care cei de la București ni le-au comunicat: rezultatele activităţii inspectorilor antifraudă fiscală, faptul că, în perioada 19-31 martie 2015, inspectorii din cadrul Direcţiei regionale antifraudă (DRA) Deva au efectuat 36 acțiuni de control la firme care desfăşoară activităţi comerciale pe raza teritorială a județului Arad, în vederea verificării respectării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale etc. Am mai aflat că, „urmare a verificărilor specifice efectuate, inspectorii antifraudă fiscală au constatat că peste 95% dintre firmele verificate respectă obligația legală de a emite bon fiscal”, semn că Aradul nu şi-a schimbat profilul şi că este un oraş cu oameni disciplinaţi, plătitori la timp de taxe şi impozite şi care se conformează rapid legilor eliberând pe loc bonuri fiscale. Am mai aflat, ce-i drept, că aceiaşi inspectori Anifraudă, veniţi în control în judeţul nostru, „au constatat și 36 contravenții pentru care au dispus sancționarea cu 17 amenzi în valoare totală de 93.000 lei, confiscarea de sume și bunuri în cuantum de 8.107 lei și suspendarea pentru o lună a activității comerciale a două puncte de lucru pentru încălcarea obligației de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”. Pentru că, nu-i aşa, avem şi noi, uscăturile noastre.
Pe drept cuvânt, ne veţi întreba cine sunt cei pe care ANAF-ul i-a închis timp de o lună şi ne veţi urechea, tot pe drept cuvânt, că din ştirea de faţă lipsesc tocmai aceste date. Dar avem şi noi scuza nostră: legea le protejează numele. Ne-o garantează oficialii ANAF, care au trimis răspuns solicitării adresate de Jurnal arădean şi www.araodn.ro: „Referitor la nominalizarea societăților pentru care s-a dispus măsura suspendării activității comerciale vă aducem la cunoștință că informaţiile obţinute sau măsurile dispuse de inspectorii antifraudă fiscală ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu intră sub incidenţa secretului fiscal, prevăzut de art. 11 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, şi pot fi transmise doar autorităţilor publice, în condiţiile legii, sau unui solicitant, dacă există acordul scris al contribuabilului în cauză”.
Pe scurt, e vorba de secrete de serviciu care pot fi făcute publice doar dacă cei care au încălcat legea sunt de acord cu aceasta. Şi doar dacă se respectă principiul concurenţei loiale, ne asigură aceiaşi reprezentanţi Antifraudă, căci: „potrivit prevederilor articolului 12, alineatul (1), lit. c) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, „se exceptează de la accesul liber […] informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii”.
De bine
Nu ne rămâne decât să ne bucurăm că suntem protejaţi de lege. Cât de cât. Şi că în Arad 95% dintre comercianţi sunt exact aşa cum îi doreşte statul: aliniaţi cerinţelor impuse. Şi, poate, că nu am primit numele celor care au încălcat reglementările fiscale, pentru că printre ei s-ar fi putut număra şi bătrânica care a fost amendată că a vândut urzici fără bon, în piaţă. Pentru că, nu-i aşa, şi „infractorii” sunt diferiţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!