Nu a trecut încă iarna de tot, dar urmările ei sunt evidente în buzunarele arădenilor. Iar dacă ascultăm şi de ULALA, iarna face ravagii şi în minţile locuitorilor urbei. Pentru că, potrivit uniunii, arădenii au început deja să întrebe care sunt condiţiile debranşării de la sistemul centralizat de încălzire. Un adevăr trist, pentru că lipsa banilor şi preţul piperat al gigacaloriei sunt, evident, cele care îi împing pe arădeni să renunţe la… căldura statului. O întrebare la care ULALA s-a decis să răspundă, dat fiind numărul mare de întrebări pe temă.
Legislaţia
„Debranşarea se face respectând în primul rând Legea 230/2007 de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, Legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, Ordinul ANRSC 91/2007 pentru aprobarea regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr.109/05 iunie 2008, precum şi HCLM nr.59/31 martie 2008. Atragem atenţia atât asociaţiilor de proprietari, cât şi celor interesaţi de debranşări că sunt obligaţi să respecte, pe lângă normativele legale enumerate, şi Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii”, e lista lungă, făcută publică de ULALA, a legislației pe care o au de respectat cei care nu mai pot ţine pasul cu cheltuielile de întreţinere pe timp de iarnă şi vor să se debranşeze de la CET.
E greu să spui… adio
Potrivit Mariei Brănişcan, vicepreşedintele ULAL Arad, criteriile privind debranşarea de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică pentru toate categoriile de beneficiari sunt:
1.Nu se aprobă debranşări totale/parţiale în zona unitară de încălzire – PT 1V si PT 2V – zona cu module – pentru care autoritatea administraţiei publice locale a stabilit că încălzirea se realizează exclusiv în sistem centralizat – conform HCLM nr.109/05 iunie 2008.
2.Pentru restul imobilelor care nu fac parte din zona unitară, nu se aprobă debranşări în condominii unde nu există apartamente debranşate de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică – conform HCLM nr.59/31 martie 2008, art.248. Condiţiile de debranşare pentru consumatorii care nu se încadrează la punctele 1 sau 2 sunt: acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală (în cazul asociaţiilor de locatari, acordul se ia de la toate apartamentele din imobil), acordul scris al asociaţiilor de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, cu menţiunea că au luat act asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire, anexat cererii tip de debranşare, obligaţia administratorului de a trece pe formularul tip apartamentele debranşate din imobil, întocmirea unei documentaţii tehnice care reconsideră ansamblul instalaţiilor termice, avizată de furnizor, care are ca scop menţinerea confortului termic a celor care rămân în sistemul de alimentare cu energie termică şi viza asociaţiei de proprietari, reprezentată de preşedinte.
Termenul de preluare a cererilor de deconectare este după sistarea furnizării de energie termică şi până în data de 15 august a fiecărui an.
De siguranţă
Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad a decis să pună la dispoziţia tuturor celor interesaţi de debranşare legislaţia pentru o informare corectă privind condiţiile debranşării de la sistemul centralizat de încălzire, pentru evitarea unor consecinţe nedorite.
Citiți principiile noastre de moderare aici!