ARAD. Oficialităţi numeroase au participat, vineri, la ceremonia de inaugurare a sălii festive – denumită Sala Marii Uniri – din Palatul Comitatului, situat pe Bulevardul Revoluţiei nr.81 din Arad. Readusă la strălucirea de altădată prin efortul Consiliului Judeţean, cu fonduri europene, Sala Marii Uniri a găzduit o scenetă cu reconstituirea discuțiilor istorice care s-au purtat în urmă cu 103 de ani în aceeaşi încăpere. Practic, evenimentul de inaugurare a marcat și aniversarea tratativelor din 13-14 noiembrie 1918, organizate la Arad, în cadrul cărora delegația Partidului Național Român a comunicat delegației Guvernului Ungariei ruptura Transilvaniei de Ungaria.
Înainte de asta, însă, ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, a sfințit drapelul României, pe care președintele Consiliului Județean l-a rearborat pe clădirea Palatului Comitatului (unde la 1 decembrie 1918 a fluturat pentru prima oară pe o clădire administrativă din Arad). Aşa cum era programat, inaugurarea de vineri a inclus şi un microrecital extraordinar al violonistului Răzvan Stoica care a cântat la vioara Stradivarius Ex-Ernst, fabricată în anul 1729; el a fost acompaniat de pianista Andrea Stoica.
Finalul manifestărilor a fost alocat lansării volumului „Pamfil Șeicaru. Discursurile parlamentare 1928-1937”, publicat sub semnătura dr. Andrei Ando de Editura Academiei Române. Cartea a fost prezentată de fostul secretar al Academiei Române, academicianul Ion Păun Otiman, și academicianul Ioan David, președintele filialei Timișoara a Academiei Române. Volumul include (şi) aspecte din activitatea parlamentară a intelectualilor care în 1918, la Arad, au muncit pentru organizarea Marii Uniri.
Expoziţie foto Agerpres
Cu ocazia inaugurării Sălii Marii Uniri, Agenția Națională de Presă Agerpres a organizat, la invitația Consiliului Județean Arad, o expoziție de fotografii despre Arad, din arhiva Agerpres. La festivitate a fost prezentă şi directoarea Agerpres, Claudia Nicolae, care a primit din partea preşedintelui CJ, Iustin Cionca, cea mai înaltă distincţie acordată de autorităţile judeţene în Anul Centenar.
Trimite articolul
XO rusine sa fie schimbat numele salii din cel de Iuliu Maniu …
Arata respectul pentru inaintasi …
-
Ce respect … ?
-
Dascăl Silviu, ai perfectă dreptate!
bun dar ceva in memoria sutelor de aradeni ucisi de conovirus nu faceti nimic?
Cel mai de fast a fost calitatea sonorizării ( playback) și noile scaune . În rest același fețe obosite…
PE CAND SI MONUMENTUL MARII UNIRI, PESTE CATI ANI
Mi-ai luat vorba din gura Ionescule! Ce istorie, ce înaintași? .. . …..numa spoiala! Vai și amar de Aradu nost!
Tara arde ( morti cu sutele) si baba se piaptana ( inaugurari festivitati etc)
Foarte penibil!
O mana de “intelectuali de vaza” ai vremurilor noastre, s-au adunat sa savureze sunetul viorii Stradivarius, in cadrul unui concert special, doar pentru cunoscatori. Oare daca un aradean “de rand”, asa mai din popor, ar fi dorit sa le fie alaturi acestor melomani veritabili, ar fi fost lasat sa intre? Oare care a fost repertoriul care le-a provocat o satisfactie artistica autentica?
De acum asteptam sa ne fie ei alaturi la un concert simfonic la Palatul Cultural, fie si fara o vioara Stradivarius. Poate, cine stie, nu vor mai dori sa injumatateasca orchestra filarmonicii si sa o transforme in taraf. Ca sa fie rentabila.