Numeroase firme din Arad sunt deja afectate de măsurile luate de autorităţi pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. Şi-au redus semnificativ activitatea ori au suspendat-o pe perioada stării de urgenţă, însă au în continuare diferite obligaţii contractuale, chirii, facturi sau salarii de plătit. În aceste condiţii, un instrument pus la dispoziţie este certificatul de forţă majoră. Acesta este eliberat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA), iar documentul atestă manifestarea cazurilor de forţă majoră care au împiedicat îndeplinirea unor obligaţii contractuale.
Patru solicitări
Orice persoană juridică poate activa clauza de forţă majoră şi poate solicita un aviz de forţă majoră, în cazul în care nu îşi poate îndeplini obligaţiile contractuale asumate faţă de un partener, din cauza unui eveniment imprevizibil şi de neînlăturat. Certificatul primit exonerează firma de răspundere, dar aceasta trebuie să îşi notifice partenerul cu privire la evenimentul de forţă majoră, urmând să-i prezinte documentul eliberat de CCIA.
În ultima perioadă, în contextul pandemiei, numeroase firme din Arad s-au interesat de acest document. De altfel, preşedintele CCIA Arad, Gheorghe Seculici, ne-a declarat că au şi fost depuse patru cereri pentru eliberarea certificatului de forţă majoră.
„Este vorba de agenţi economici mici şi mijlocii din domeniul comerţului, care au cerut acest document. Totuşi, i-am redirecţionat către Ministerul Economiei, unde de asemenea se pot notifica problemele pe care le întâmpină firmele în contextul actual. Statul a pregătit un pachet de măsuri pentru protejarea agenţilor economici care solicită sprijin”, a explicat Seculici.
Ajutor de la stat
La Ministerul Economiei se poate cere un certificat de situație de urgență (CSU), distinct de cel pentru forţă majoră. CSU va fi eliberat gratuit firmelor afectate de starea de urgenţă provocată de pandemie, pentru a putea beneficia de sprijin de la stat. Acest document va fi necesar începând cu luna aprilie 2020, întrucât starea de urgență a fost decretată în luna martie.
Conform unui anunţ al ministerului, pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii care dețin CSU beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.
CSU se diferenţiază de certificatele de forţă majoră prin faptul că se vor acorda doar în perioada în care starea de urgenţă este activă în România.
Trimite articolul
XDaca o hartie merita aproape 700 euro……..tara romaneasca
De ce nu scrieți și cat costă taxa de analiză a situației de forță majoră și respectiv eliberarea certificatului.
Incompetentii mai mult încurcă decât să ajute firmele aflate în impas.
Cu taxele impuse de cca poți plăti lejer taxele !