ARAD. În prezenţa unui public numeros şi avizat, zilele trecute, la sediul Centrului de Studii Iudaice din Arad, a avut loc o manifestare culturală de excepţie: lansarea volumului „HISTORY OF THE ARAD JEWISH MEDICINE” („Istoria medicinei evreiești din Arad”), autor prof. univ. dr. Alexandru Dumnici, cadru didactic al Facultății de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Apărut la „Vasile Goldiș” University Press, Arad, 2022, volumul în limba engleză este cel de-al treilea dedicat istoriei medicinei evreieşti din Arad, după cele în limba română şi maghiară.
Evenimentul moderat de directorul Centrului de Studii Iudaice din Arad, prof. univ. dr. Marius Ioan Grec, s-a bucurat de prezența președintelui Comunității evreilor din Arad – Raoul Vizental, primarul municipiului Arad – Călin Bibarț și prorectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – prof. univ. dr. Aurel Darău, cel care a transmis celor prezenți salutul și felicitările rectorului universității – prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci.
Între cei prezenți la manifestare am remarcat numeroși medici arădeni, cercetători istorici, jurnaliști, cadre didactice universitare de la cele două universități arădene, studenți, masteranzi, doctoranzi. Raoul Vizental a arătat, în câteva cuvinte, importanța unui asemenea demers cultural pentru comunitatea multiculturală a Aradului, care în acest fel poate să devină conștientă de rolul pe care comunitatea evreiască l-a avut în istoria orașului.
Prezentarea volumului a fost realizată inter-activ, utilizându-se numeroase imagini proiectate pentru ca cei prezenți să înțeleagă și mai bine rolul medicilor evrei şi a comunității evreiești în dezvoltarea medicinei în Arad. Personalitatea autorului volumului a fost subliniată de Marius Ioan Grec, care a amintit câteva dintre cele mai importante repere biografice ale lui Alexandru Dumnici, pentru a da citire şi mesajului venit de la Ambasada Israelului în România.
Autorul volumului a adresat cuvinte de mulțumire și a evocat personalitatea regretatului rector-fondator al UVVG, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, cel care l-a îndemnat să nu renunțe sub nici un motiv la cercetările privind istoria medicinei arădene. A adresat mulțumiri actualei conduceri a universității, d-nei rector Coralia Adina Cotoraci, care a sprijinit realizarea variantei în limba engleză a volumului, dar și Centrului de Studii Iudaice, sub egida căruia a apărut lucrarea.
„Copiii cei mai talentați ai familiilor de evrei studiau Medicina în facultăți din străinătate iar după absolvire, întorcându-se acasă, au început să aplice cunoștințele dobândite în timpul studiilor făcute la Paris, Berlin, Viena sau Budapesta. O altă explicație pe care am găsit-o în cursul documentării a fost și aceea că membrii comunității evreiești locale au susținut școlarizarea acestor tineri, alături de familiile lor. Ne mândrim că astăzi, Aradul este unul dintre puținele orașe ale României în care funcționează o facultate de medicină cu toate specializările și nivelele abordate, de la licență la doctorat și post-doctorat”, a spus Alexandru Dumnici.
Trimite articolul
XPoze cu toți participantii, numai cu personajul principal al articolului nu. Lol. Autorul cartii despre a carei lansare vorbiti nu merită o fotografie? Dacă în medicină Aradul poate se scoate cumva, în jurnalistică suntem morți.
Există o medicină “evreiască”…?! Cum vine asta? De ce iudaizează medicina, știința medicală se raportează la o rasă? Există și o medicină albă, neagră, galbenă sau roșie?