ARAD. Un conflict început în urmă cu ani buni, un primar care nu cedează presiunilor şi un Consiliul Local care a fost dizolvat de Tribunal. Aşa s-ar putea rezumat pe scurt situaţia din comuna Tîrnova, condusă de liberalul Florin Farcaşiu – cel mai longeviv primar din judeţ. Practic, impasul administrativ în care s-a ajuns în acest an a reprezentat apogeul conflictelor dintre edilul-şef şi consilierii PDL, PSD şi UUR – Uniunrea Ucrainierilor din România.
De la alegeri la protocol
Alegerile din 2012 l-au reconfirmat în funcţie pe primarul Florin Farcaşiu şi au venit să întărească poziţia partidelor pe plan local, numărul de consilieri obţinut de fiecare formaţiune fiind similar celui de la scrutinele din 2008 şi 2004: PNL 7 consilieri, PSD – 1 consilier, PDL – 6 consilieri şi UUR – 1 consilier. „Dat fiind faptul că exista protocolul de colaborare USL, iar PNL a câştigat primăria, însă nu a avut majoritate în Consiliu, funcţia de viceprimar i-a revenit PSD-ului. Astfel, Dorin Jiva a ajuns viceprimar. Însă, la scurt timp PSD-ul a trădat!”, explică primarul Farcaşiu.
Finanţări şi lucrări blocate
Problemele cu adevărat grave au apărut în momentul în care la sfârşit de an 2012 Consiliul Local Tîrnova trebuia să aprobe indicatorii tehnico-economici şi caietul de sarcini pentru o serie de lucrări la străzi şi drumuri cu o valoare de 1,88 milioane euro – finanţare asigurată de Ministerul Dezvoltării. „Toţi consilierii opoziţiei, împreună cu viceprimarul au boicotat şedinţa de CL, iar mai apoi au urmat o serie de încercări pentru a-i determina să înţeleagă faptul că străzile şi drumurile aparţin comunei, nu primarului Farcaşiu. În urma acţiunilor de boicot comuna a pierdut finanţarea pentru 10 km de străzi şi 5 km de drum comunal”, punctează Florin Farcaşiu. Nu doar această finanţare a fost blocată de consilieri, ci ulterior în aprilie 2013 consilierii au refuzat să voteze bugetul pe anul în curs, comuna fiind complet blocată.
Lupta incompatibilităţilor
Lupta politică de la Tîrnova a fost condimentată şi cu dosare de incompatibilitate. Trei consilieri au fost ţinta incompatibilităţilor, unul de la PDL – Ioan Baciş, unul de la PNL – Mihai Grozescu şi unul de la PSD – Dorin Jiva. Dacă în cazul lui Baciş ordinul de prefect pentru încetarea mandatului nu a fost contestat, în cazul liberalului Grozescu s-a trecut la atacul în instanţă. „Prefectul, la presiunea celor de la PSD, a decis să emită un ordin de incompatibilitate şi pentru un consilier de-al nostru după ordinul dat pentru Baciş. Practic, s-au făcut presiuni pentru restabilirea egalităţii în Consiliu, fie că Grozescu era sau nu incompatibil. Ulterior instanţa a decis să anuleze ordinul dat de Prefectură, iar consilierul a revenit pe funcţie”, mai punctează Florin Farcaşiu.
În cazul social-democratului Jiva, Autoritatea Naţională pentru Integritate a fost cea care a decis să deschidă un dosar de incompatibilitate. În acest context, Jiva a demisionat din funcţia de viceprimar pe 4 februarie, revenind mai apoi asupra deciziei.
Hotărâri anulate în instanţă
Revenirea lui Jiva pe funcţia de viceprimar s-a făcut printr-o hotărâre care ulterior a fost anulată, după cum explică Florin Farcaşiu. „Înlocuirea lui Baciş în Consiliu s-a făcut printr-o hotărâre care nu avea viza de legalitate a secretarului Primăriei şi a fost adoptată într-o şedinţă extraordinară, nu una legală cum prevede legea. Prin urmare, noua majoritate a adoptat o serie de hotărâri care au trecut cu aportul noului consilier Mircea Raţiu. Însă, numirea în Consiliu a lui Raţiu a fost contestată în instanţă, ea nefăcându-se în baza legilor în vigoare, şi am solicitat anularea tuturor actelor votate de acest consilier, inclusiv realegerea lui Jiva ca viceprimar. Instanţa ne-a dat dreptate la începutul acestei luni, comuna fiind, practic, din februarie fără viceprimar”.
Vin alegerile!
Ultima decizie a Tribunalului, cea de a dizolva Consiliul Local vine să confirme că la Tîrnova alegerile pentru un nou consiliu sunt iminente. La scrutinul care va avea loc în următoarele luni, Guvernul urmând să stabilească data alegerilor, Farcaşiu speră să îşi poată asigura o majoritate în CL astfel încât situaţia să se deblocheze şi comuna să poată să funcţioneze.
Cazul Seleuş
Tîrnova este cea de a doua comună arădeană care se află în situaţia de a avea un Consiliu dizolvat. În 2010 aceeaşi situaţie a fost întâlnită la Seleuş, acolo unde după realegerea Consiliului Local, liberalii au reuşit să îşi aloce 10 mandate, faţă de 5 cât obţinuseră în 2008.
andreea.pintea@informmedia.ro
CITESTE SI:
Tribunalul Arad a decis dizolvarea Consiliului local Tirnova
Citiți principiile noastre de moderare aici!