Un serviciu al Primăriei şi două aparţinând Prefecturii Arad ar putea să rămână din nou fără un sediu al lor. Este vorba de Serviciul Permise şi Înmatriculări, Serviciul Paşapoarte şi Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, servicii găzudite astăzi de clădirea Consiliului Judeţean Arad de pe strada Vicenţiu Babeş, dar care şi-ar putea face de pildă loc la… mall.
Gestul CJA de a primi în imobil serviciile cu pricina fără a percepe taxe a fost unul de apreciat la acea dată. Acum însă instituţia a intrat în criză majoră de spaţii şi, ca atare, a pus ochii pe toate clădirile pe care le are în proprietate. Criza de spaţiu a apărut odată cu preluarea de către CJA a spitalelor, gazde şi ele în clădiri retrocedate.
Vine spitalul
În viziunea conducerii CJA, în imobilul de pe Vicenţiu Babeş ar urma să se mute câteva secţii ale noului spital care ar urma să ia naştere după fuziunea Judeţeanului cu Maternul şi Municipalul. Vicepreşedintele Cristian Drăgan recunoaşte că varianta a fost deja luată în calcul de instituţie, dar că totul este deocamdată doar în faza de discuţie, în căutarea celor mai bune soluţii impuse de retrocedări şi de noua legislaţie. CJA consideră că imobilul de pe Vicenţiu Babeş este central, este relativ în stare bună şi s-ar preta secţiilor de spital.
Dacă CJA are opţiuni (nu multe, ce-i drept) când vine vorba de imobilele din proprietate, nu acelaşi lucru se poate spune despre Prefectură. Serviciile sale sunt găzduite de unele şi altele dintre instituţiile locale, care nu au adus în discuţie plata unei chirii, în condiţiile în care Prefectura are un buget “neglijabil”.
Discuţii de principiu
Prefectul Călin Bibraţ recunoaşte că s-au purtat discuţii pe tema mutării Paşapoartelor şi Permiselor din clădirea de pe Vicenţiu Babeş, dar că încă nu s-a luat o hotărâre. Reprezentanul Guvernului în teritoriu mai recunoaşte şi faptul că se are în vedere mutarea acestor instituţii în mall-ul Atrium Center (şi în alte locaţii), dar că s-au purtat doar câteva discuţii de principiu cu reprezentanţii acestei companii, fără a bate în cuie ceva. Călin Bibarţ susţine că cei de la Atrium Center au venit cu o propunere de gen chiar înainte de a fi finalizat mall-ul, iar aceasta a fost reluată de curând, fără a se intra, însă, în miezul problemei.
“Sunt discuţii doar de principiu vis-a-vis de aceste subiecte. Se pune, e adevărat, problema mutării serviciilor, dar încă nu s-a stabilit nimic. E nevoie de timp pentru a proceda ca atare, pentru că trebuie găsite soluţii corespunzătoare, spaţii suficiente. Trebuie să identificăm locaţii care să nu fie plasate pe străzi înguste, pentru că aceste servicii se adresează publiciului şi trebuie să ofere spaţiu suficient de parcare. Trebuie să fie suficient loc la birouri, suficient spaţiu pentru arhive. Trebuie îndeplinite multe condiţii”, a precizat perfectul.
Doar cu aprobări
Ca de final, Bibarţ a precizat că oricum o decizie cum ar fi cea de mutare a serviciilor în mall, după modelul Timişoara, sau în alte locaţii, necesită timp, o sumedenie de aprobări şi chiar şi hotărâri de Guvern, aceste unităţi având o dublă subordonare.
Alte spaţii goale
Poate ar trebui menţionat aici şi faptul că Prefectura a pus ochii şi pe alte clădiri abandonate, cum ar fi cele din vămi, cărora, împreună cu cei din administraţia locală, vor să le găsească cu totul alte întrebuinţări.
Adriana Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!