SÂMBĂTENI. Cadrele didactice şi elevii de la Şcoala Gimnazială „Sabin Mănuilă” din Sâmbăteni sunt în continuare nemulţumiţi de mirosurile provenite de la toaletă, care nu mai poate fi aerisită pentru că geamurile au fost zidite. Localnicii au ridicat problema în faţa jurnaliştilor în 19 octombrie, când primarul din Păuliş spunea că, în două săptămâni, grupurile sanitare vor putea fi aerisite din nou printr-un sistem de ventilaţie. La două luni de la această promisiune, în şcoală nu s-a schimbat nimic.
Ferestrele grupurilor sanitare au fost zidite în timpul vacanţei de vară. Profesorii şi elevii au descoperit acest lucru când au revenit la cursuri în septembrie. Au cerut explicaţii, iar Primăria Păuliş le-a transmis că în urma reabilitării anexei în care se află centrala termică, lipită de zidul cu ferestrele grupurilor sanitare, a fost necesară zidirea geamurilor. Astfel, 180 de elevi şi 20 de angajaţi ai şcolii suportă acum mirosurile de la toalete, care nu mai pot fi aerisite.
În 19 octombrie, primarul din Păuliş, Ioan Turci, declara că „e vorba despre o săptămână-două, până când se va intra în normalitate”. El spunea că se va interveni pentru a se face găuri în tavanul de la grupurile sanitare, pentru a se monta un sistem de aerisire, pentru că ferestre nu mai există.
Edilul explicase că anexa centralei termice a fost construită în 2016, dar nu avea avizul de la ISU şi astfel nu s-a putut face nici recepţia lucrării. În vară s-au făcut unele reparaţii la acoperişul anexei, din cauza infiltraţiilor, iar cu această ocazie s-au zidit ferestrele grupurilor sanitare din şcoală.
„Pentru a se putea face recepţia la centrala termică, este necesar avizul de la ISU, care nu a fost obţinut în primă fază pentru că nu s-a respectat proiectul. Ni s-a cerut să aducem unele modificări pentru a nu exista riscul ca un eventual incendiu la centrală să ajungă în şcoală, aşa că am fost nevoiţi să zidim ferestrele de la grupurile sanitare”, a argumentat edilul.
Nu s-a schimbat nimic
Deşi promitea că problema se va rezolva, în şcoală sunt aceleaşi mirosuri deranjante.
„E neplăcut mai ales pe holuri, dar în unele cazuri mirosurile mai ajung şi în clase. Este de neconceput să avem toalete fără geamuri sau un sistem de aerisire, e un disconfort ridicat şi pentru noi şi pentru copii. Încercăm să evităm să mai mergem la toaletă din această cauză”, ne-a mărturisit un angajat al şcolii.
„Primarul tergiversează rezolvarea acestei probleme, în timp ce cadrele didactice şi elevii sunt în continuare afectaţi şi trebuie să suporte mirosul venit din grupurile sanitare, care nu pot fi aerisite în niciun fel”, afirmă şi consilierul local Saul Sigheti.
Îi contrazice pe angajaţi
Contactat de Jurnal Arădean/www.aradon.ro, primarul Ioan Turcin susţine că şcoala nu miroase atât de neplăcut precum susţin angajaţii. Mai mult, edilul le recomandă dascălilor să se ocupe de educaţia copiilor, nu de problemele administrative.
„De când s-au plâns, am fost personal acolo de vreo zece ori şi nu am simţit miros decât de clor. Dacă se face curăţenie corespunzător, nu se simte mirosul. Puţin miros de toaletă sigur că e normal să se simtă, dar nu aşa de tare cum se susţine”, a declarat edilul.
El crede că subiectul reprezintă „doar un atac politic” la adresa sa, nu o problemă reală pentru cei care predau sau învaţă la Sâmbăteni.
Noi promisiuni
Primarul spune că problema va fi rezolvată în cele din urmă anul viitor.
„Noi acolo ca să intervenim conform Legii construcţiilor trebuie să avem proiect de reconstrucţie, care este comandat. Când vom avea toate avizele, vom face ferestrele. Nu se poate face doar ventilaţie, şcoala ne-a cerut să existe şi geamuri. Domnii profesori cred că ar trebui să fie mai înţelegători din acest punct de vedere şi să aştepte până când putem interveni, cel mai probabil în prima parte a anului viitor”, a declarat edilul.
El a precizat că şcoala din Sâmbăteni a primit în acest an un buget total de 182.000 de lei pentru funcţionare, mai mult de jumătate din bani venind de la Ministerul Educaţiei, iar asta ar fi o dovadă, în opinia sa, că instituţia nu e neglijată.
Noile ferestre ar urma să fie realizate prin spargerea zidului chiar sub tavan, astfel încât la exterior să fie deasupra acoperişului anexei în care se află centrala termică.
Citește și:
Trimite articolul
XPrimarul asta doarme si traieste in cocina daca afirma ca nu pute asa tare. Mutati-i biroul in aceasta latrina poate atunci isi va da seama ce trebuia sa se faca inainte de zidirea geamurilor.
Probabil au zidit geamurile ca sa nu iasa chiulangiii din scoala. Sau de teama hotilor ce ar fura dotarile scolii. Sau din ambele motive. E foarte plauzibil dat fiind ca judetul si orasul Arad s-au umplut de infractori ce zburda si isi fac de cap sun ochii organelor. Acum cei ce or fi pus ochii pe tablete, sau PC sau altele fac taraboi pt geamuri. Ca pe unde isi mai baga ei om in scoala? Daca desfaceti zidaria, puneti instant si gratii solide fixate pe dinauntru.
Numai să băgați de vină știți. Oamenii au știut ce fac. Acum totul e pe economie si cei care au gândit-o din mers au știut că gazul este o resrsă ce nu trebuie pierdută…
-
Aci esti ma franzela?care gaz-din funduri?tot nu ne explici ce e cu numele asta?