Nu ne-a prea fost dat să vedem o sală plină ochi la o lansare de carte. În niciun caz o sală de teatru. Am avut această şansă joi după-masa, când Eugenia Crainic a decis să se provoace şi să ne provoace: şi-a lansat în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad primul său roman poliţist: „Studenta criminală”. Şi-a dovedit sieşi şi tuturor celor prezenţi că poate să adune o sală plină pentru un eveniment care de obicei e catalogat de nişă. O sală plină de cunoscuţi, prieteni, colegi, curioşi, dar mai ales iubitori ai artei scrisului.
Şi a dovedit că, timp de două ore, cât a durat lansarea efectivă a cărţii, şi apoi mai bine de o oră sesiunea de autografe, se poate vorbi fără a plictisi doar de scriitură, de frumuseţea limbii române scrise corect, de personaje bine creionate, de cursivitatea scrisului. Că totul poate fi colorat cu poveşti inedite legate de autoarea cărţii şi prieteniile sale sau că muzica ar trebui să fie mereu prezentă pentru a destinde şi mai mult atmosfera.
„Studenta criminală” a Eugeniei Crainic i-a urcat ieri pe scenă pentru a vorbi fie despre carte, fie despre autoare (în funcţie de calitatea în care au fost invitaţi) pe maestrul în comunicare Andrei Țigănaș, care a moderat evenimentul, pe Vasile Dan, preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România, pe scriitorul Radu Țuculescu, pe doctorița și scriitoarea Otilia Țigănaș, pe editorul Ioan Matiuț, directorul Editurii Mirador şi pe producătorul TV Lazăr Faur. Invitată pentru a lectura pasaje din carte, actrița Oltea Blaga a vorbit şi ea despre roman şi starea pe care acesta i-a creat-o atunci când l-a citit, alegând din carte trei pasaje, deşi toate i s-au părut importante. Înainte de sesiunea de autografe, Claudia Iuga, polițista de la Vocea României, a cântat pentru Eugenia Crainic şi pentru toţi cei prezenţi în sală două piese româneşti.
După o avalanşă de laude care, toate, au vizat-o fie pe autoarea Eugenia Crainic – forţa şi energia sa –, fie romanul, pe care mai toţi l-au citit dintr-o suflare, pe tren, în orele de gardă, de dimineaţă, la cafea, fără a-l putea lăsa din mâni, după ce Lazăr Faur a destins cât a putut atmosfera cu amintirile sale despre scriitoare, Eugenia (Jeni) Crainic a luat cuvântul pentru a vorbi despre ea, obsesia sa pentru limba română, crimele la care a participat pe când era ziarist, decizia de a scrie romane poliţiste, de a porni de la fapte petrecute în cotidian pentru a transforma mai apoi totul în ficţiune, despre personajele din carte care au trăsăturile unor oameni pe care Jeni i-a întâlnit, despre frică, despre încredere în ce a ieşit, despre părinţii săi şi despre soţ, cărora le-a mulțumit, şi despre convingerea că anchetatorii săi vor mai prinde viaţă în paginile viitoarelor sale romane poliţiste.
Lansarea de carte s-a încheiat cu un îndemn care a părut a fi firul roşu al evenimentului de joi de la teatru şi s-a regăsit pe buzele tuturor celor care au vorbit despre roman: „Citiţi cartea că, dacă nu…, Eugenia Crainic vă prinde” (cu aluzie la replica pe care autoarea i-a dat-o lui Lazăr Faur la momentul la care i-a înmânat cartea: „Citeşte-o că dacă nu, te prind!”).
A urmat o sesiune de autografe lungă, pe măsura numărului de posesori ai romanului care îşi doreau pe el semnătura autoarei, şedinţă care a dovedit încă o dată că autoarea are forţă în conversaţie, atitudine, convingeri.
Pe toţi cei care nu au ajuns în posesia cărţii îi îndrumăm spre librăriile Corina și Cărturești (Mall Atrium), sau online spre http://edituramirador.ro sau http://carturesti.ro/ de unde aceasta poate fi achiziţionată.
Despre marketing
Despre cât de bine e scris romanul, despre cursivitate, despre umor şi ironie au vorbit toţi invitaţii lansării de carte de joi. Lazăr Faur a vorbit însă şi despre ştiinţa autoarei de a-şi „marketa” produsul, o artă stăpânită de Eugenia Crainic în cele mai mici detalii. Aceasta este şi una dintre multele explicaţii care stau în spatele sălii pline a teatrului. Fosta jurnalistă a ştiut cum să-şi vândă cartea înainte chiar ca aceasta să iasă pe „tarabe”: a trimis romanul unde a trebuit, a vorbit cu cine a trebuit, i-a mobilizat pe arădeni să o citească, a vorbit despre roman pe toate canalele care i-au stat la dispoziţie. Şi a meritat, nu-i aşa?
Citiți principiile noastre de moderare aici!